Nākamā mācību gada 10.klašu skolēni kārtos piekto centralizēto eksāmenu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, dienā, kad pareizticīgie un vecticībnieki svinēja Ziemassvētkus, Latvijas valdība atbalstīja izglītības ministra Vjačeslava Dombrovska priekšlikumu vidusskolās ieviest piekto izvēles centralizēto eksāmenu.

Saskaņā ar pieņemto lēmumu, skolēniem, beidzot vispārējās vidējās izglītības iestādi, jākārto pieci centralizētie eksāmeni – latviešu valodā, matemātikā, svešvalodā un viens eksāmens izvēles mācību priekšmetā, kā arī eksāmens ķīmijā vai fizikā.

Valdības lēmums izsauca lielu rezonansi pedagogu un skolu direktoru vidū, tādēļ Izglītības un zinātnes ministrija ziņo, ka jaunais centralizētais eksāmens tiks ieviests pakāpeniski.

Jaunā ierobežotās izvēles eksāmena fizikā vai ķīmijā pilotēšana notiks 2015./2016. mācību gadā, savukārt 2016./2017.mācību gadā 12.klašu absolventiem jau būs jākārto šis jaunais eksāmens. 

Tiek plānots, ka Daugavpils skolēniem, kuri mācās vispārējās vidējās izglītības humanitārā un sociālā virziena programmās  un vispārējās vidējās izglītības profesionāli orientēta virziena programmās, būs jākārto eksāmens dabaszinībās, nevis ķīmijā vai fizikā, jo šajās programmās dabaszinības ir apvienotas vienā priekšmetā. Attiecīgais eksāmens aptvers šī apvienotā priekšmeta vielu.

Pirmie, kuri kārtos centralizēto eksāmenu fizikā, ķīmijā vai dabaszinātnēs, būs 10.klašu skolēni, kuri vidusskolā sāks mācīties 2014.gada rudenī.

Šobrīd tiek risināts arī jautājums par eksāmenu fizikā un ķīmijā ieviešanu profesionālās izglītības iestādēs, kur fizika, ķīmija un dabaszinības tiek apgūtas ar mazāku mācību stundu skaitu nekā vispārējās vidējas izglītības iestādēs. 

Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji apliecināja, ka, lai veicinātu pamatskolēnu un vidusskolēnu interesi un izpratni par eksaktajiem priekšmetiem, nākamajā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā ministrija ir paredzējusi aptuveni 160 miljonus eiro skolu infrastruktūras modernizācijai, tāpat tiks nodrošināts finansējums aptuveni 15 miljonu eiro apmērā atbalstam pedagogiem. 


Написать комментарий