Pentagons aprēķināja, ka Snoudens ir nozadzis 1,7 milj. slepenu failu

foto: washingtonpost.com
foto: washingtonpost.com

Edvards Snoudens ir nozadzis 1,7 milj. slepenu failu, un vairākums no dokumentiem attiecas uz „vitāli svarīgām ASV armijas, flotes, jūras kājnieku un gaisa spēku operācijām”. Par to ziņo Associated Press ar atsauci uz slepeno Pentagona ziņojumu.

Ar slepenā ziņojuma datiem dalījās ASV kongresmeņi – republikānis Maiks Rodžers, parlamenta izlūkošanas komisijas vadītājs un demokrāts Datčs Rupersbergers. Viņi apsūdzēja Snoudenu par to, ka viņš apdraud ASV militārās izlūkošanas operācijas. 

Pēc politiķu vārdiem Snoudens izpauda informāciju par metodēm, kuras nodrošina nacionālo drošību, radot potenciālus draudus ASV armijai ārzemēs. Pēc viņu domām specdienestu atmaskošana skāra ASV sabiedrotos, kuri palīdzēja pretterorisma darbība jautājumos, cīņā ar kibernoziedzību u.c., – ziņo top.rbc.ru.

Tomēr kongresmeņi neminēja nevienu konkrētu kaitējuma piemēru armijai vai nacionālajai drošībai E. Snoudena darbības dēļ.
Atgādināsim, ka E. Snoudens kļuva pazīstams pasaulei, kad paziņoja presei par totālo ASV specdienestu interneta un mobilo sakaru kontroli. ASV izvirzīja viņam apsūdzības par spiegošanu un valsts īpašuma zādzību, par kurām viņam draud 30 gadu cietumsods.
Neskatoties uz starptautisko rezonansi, decembrī Baltā nama preses sekretārs Džejs Karni paziņoja: „Mūsu pozīcija nav mainījusies. E. Snoudenam izvirzītas apsūdzības par valsts nodevību. Viņu jāatgriež uz ASV, kur viņš stāsies tiesas priekšā mūsu justīcijas sistēmas garantiju ietvaros”.

Patlaban E. Snoudens atrodas Krievijā, kur viņam ir piešķirts pagaidu patvērums. 


Написать комментарий