Lietuva Zemes orbītā nosūta savus pirmos mākslīgos pavadoņus

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

No kosmodroma Amerikas Savienotajās Valstīs pacēlies kosmosa kuģis, kas Zemes orbītā nogādās Lietuvas pirmos nanopavadoņus – «LituanicaSAT-1» un «LitSat-1».

Kosmosa kuģis «Cygnus» devies uz Starptautisko Kosmosa staciju, kur tam jānogādā pārtika stacijas apkalpei, rezerves daļas un cita aparatūra.

Lietuva ir otrā no Baltijas valstīm, kurai kosmosā būs savs pavadonis. Igaunijas ESTCube-1 ap Zemi lido jau kopš 2013.gada 7.maija.

«LituanicaSAT-1» un «LitSat-1» izstrādājuši jaunie zinātnieki no attiecīgi Viļņas Universitātes un Kauņas Tehniskās Universitātes. «LituanicaSAT-1» zinātniskais nolūks būs pētīt Zemes magnētisko lauku un Saules aktivitāti, kā arī analizēt alternatīvo enerģijas avotu lietderību ekstremālos apstākļos.

Nanopavadoņa «LitSat-1» uzdevums būs pētīt novatoriskas metodes mazo pavadoņu orientācijai telpā ar pjezoelektrisko orientācijas sistēmu.

Kā ziņo Lithuania Tribune, pēc nogādāšanas Starptautiskajā Kosmosa Stacijā pavadoņi orbītā tiks palaisti aptuveni februāra vidū. Paredzēts, ka «LitSat-1» no kosmosa pārraidīs Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites (Dalia Grybauskaitė) ierunātus vārdus: «Sveicieni visiem lietuviešiem visā pasaulē!»


Написать комментарий