Iecerēts grozīt pensiju indeksēšanas kārtību; šogad plāno indeksēt pensijas līdz 285 eiro mēnesī

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šonedēļ Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Labklājības ministrijas sagatavotie grozījumi likumā "Par valsts pensijām" – tie paredz būtiskas izmaiņas pensiju indeksēšanas kārtībā.

Proti, saskaņā ar izstrādātajiem grozījumiem, šogad tiks indeksētas pensijas vai to daļa, kas nepārsniedz 200 latus jeb 285 eiro mēnesī, bet turpmākajos gados - pensijas vai to daļa, kas nepārsniedz 50% no vidējās sociālo iemaksu algas valstī.

Labklājības ministrija rosina pensijas pārskatīt tikai reizi gadā un tikai tādā gadījumā, ja patēriņa cenu un vidējo algu pieauguma indekss ir lielāks par "1". Tas nozīmē, ka, piemēram, gados, kad valstī bijusi deflācija un algas nevis pieaugušas, bet gan samazinājušās, pensijas netiktu indeksētas.

Ja grozījumi tiks pieņemti, pensijas turpmāk tiks indeksētas 1. oktobrī, indeksācijā ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25% no sociālās apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem. Tiesa gan, gadījumos, kad sociālās apdrošināšanas iemaksu algas pieaugums pārsniegs 15%, aprēķinot pensiju indeksācijai izmantojamo indeksu, tas plānots 15% apmērā no reālā algu pieauguma.

Par iecerētajiem Pensiju likuma grozījumiem vēl gaidāmas kaismīgas diskusijas gan valdībā, gan Saeimā, kas par to pieņemšanu lems priekšvēlēšanu gaisotnē. 


Написать комментарий