Kijevā pēc saursmēm reanimācijā nonāk bijušais Iekšletu ministrs

foto: mail.ru
foto: mail.ru

Protestētāju un milicijas sadursmēs Kijevā naktī uz sestdienu ievainoti seši cilvēki, tostarp bijušais Ukrainas iekšlietu ministrs Jurijs Lucenko.

Sadursmes izcēlušās pēc tam, kad trīs opozīcijas aktīvisti piektdien tika notiesāti par "terora aktu" gatavošanu, tas ir, par ieceri 2011.gadā Borispolē uzspridzināt pieminekli PSRS pirmajam vadonim Ļeņinam.

Tiesa atzina, ka tas esot bijis valsts konstitucionālās iekārtas apdraudējums, un piesprieda apsūdzētajiem sešu gadu cietumsodu.

Ar spriedumu saniknotie protestētāji, kas bija sapulcējušies pie tiesas ēkas, bloķēja milicijas konvoja vienības autobusu, ar kuru bija paredzēts aizvest notiesātos.

Opozīcijas aktīvisti, kas pulcējās zem ukraiņu nacionālistu partijas "Svoboda" ("Brīvība") karogiem, sasita pret autobusa vējstiklu krāsas pudeli un sāka spēkratu šūpot. Protestētāji ar pudelēm un akmeņiem apmētāja arī tiesas ēku.

Iejaucās milicijas īpašo uzdevumu vienība "Berkut", kas sāka protestētājus sist. Miliči smagi piekāvuši arī vismaz divus parlamenta deputātus.

Sitienu pa galvu ar steku saņēmis arī bijušais Ukrainas iekšlietu ministrs, tagad opozīcijas kustības "Trešā Ukrainas republika" līderis, Jurijs Lucenko.  Viņš sadursmē mēģinājis aizstāvēt savu sievu. Eksministrs nogādāts reanimācijā. Kā vēsta laikraksts "Segodņa" Lucenko konstatēta galvaskausa trauma un vairākas hematomas. Korespondente Sargana stāsta, ka Lucenko sadursmes laikā vairākkārt zaudējis samaņu. Lucenko lūdzis "neatriebties par viņu". Kā stāstījusi Lucenko sieva  politiķis sadursmes laikā centies nostāties starp protestējušajiem un "Berkut" vienības vīriem, taču berkutieši sākuši viņu sist.

Kijevas prokuratūra par Lucenko piekaušanu ierosinājusi krimināllietu.

Vienlaikus ierosinātas  vairākas krimināllietas par protestētāju huligānismu un pretošanos milicijas darbiniekiem, kā ari jaukšanos tiesas darbā.


Написать комментарий