Krievijas miljardieris interesējies par Lattelecom valsts daļu iegādi

foto: reitingi.lv
foto: reitingi.lv

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) ir saņēmis Krievijas finanšu korporācijas "Sistema" pārstāvju lūgumu organizēt sarunas par "Lattelecom" valsts daļu realizāciju, vēsta LTV raidījums "De facto".

Latvijas puse norāda, ka šobrīd lēmums par "Lattelecom" valsts daļu atsavināšanu nav pieņemts, bet valdības dienaskārtībā ir "Lattelecom" un mobilo sakaru operatora LMT vērtības palielināšana.

Valsts gan esot gatava sarunām ar potenciālajiem Krievijas investoriem, uzaicinot uz tām arī mazākuma akcionārus "TeliaSonera".
Krievijas finanšu korporācijā "Sistema" ir lielākā privātā finanšu korporācija Krievijā, kuras aktīvi 2012.gadā novērtēti aptuveni 35 miljardu eiro vērtībā. "Sistema" pieder lielākais mobilo telefonu operators Krievijā un NVS valstīs ar vairāk nekā 100 miljoniem lietotāju - "MTS". "Sistema" kontrolpaketes īpašnieks ir Vladimirs Jevtušenkovs, kurš "Forbes" miljardieru sarakstā ieņēmis 175.vietu pasaulē un 22.vietu Krievijā. Jevtušenkovs darbojas arī Krievijas tirdzniecības un rūpniecības palātā, un Jevtušenkova vietnieks palātas komitejā un padomnieks biznesā Vladimirs Rudaševskis nosūtījis vēstuli Pavļutam.

Vēstulē apliecināta Krievijas finanšu holdinga "Sistēma" interese par tehnoloģiju biznesu Latvijā un lūgums organizēt sarunas par jautājumiem, kas saistīti ar "Lattelecom" valsts daļas realizāciju.

"Sistema" interese par Latvijas tirgu ir reāla, taču oficiālas sarunas vēl nav sākušās, sacījis vēstules autors Rudaševskis. Cik Krievijas investori būtu gatavi maksāt par Latvijas uzņēmumu, Rudaševskis nav atklājis, kamēr viņu pārstāvji nav veikuši uzņēmuma auditu. Iepriekš ekspertu aplēstā kopējā "Lattelecom" vērtība 2013.gadā bija aptuveni 300 miljoni eiro.

Ekonomikas ministrija Rudaševska vēstuli pāradresējusi Privatizācijas aģentūrai (PA) kā "Lattelecom" kapitāldaļas turētājam, kas aizsūtījusi atbildi. Kā stāstījis PA komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs, atbildē norādīts, ka šobrīd jautājums par "Lattelecom" privatizāciju nav valdības dienaskārtībā, taču Latvijas puse ir gatava sarunām ar Krievijas pusi tāpat kā ar jebkuru potenciālu investoru, kā arī PA izrādījusi gatavību organizēt Krievijas pārstāvju tikšanos ar mazākuma akcionāru "TeliaSonera", kam "Lattelecom" valsts daļu atsavināšanas gadījumā būtu pirmpirkuma tiesības.

"TeliaSonera" par Krievijas investoru interesi nav informēta, bet tā vietā joprojām pati it gatava iegūt kontroli abos uzņēmumos - "Lattelecom" un "LMT".

Iespējamā Ministru prezidente Laimdota Straujuma uzskata, ka "Lattelecom" iespējamās privatizācijas jautājums būtu jāskata pēc parlamenta vēlēšanām rudenī.


Написать комментарий