Pārbauda, vai Ušakova atbalstītāji piketā finansēti par nodokļu maksātāju naudu

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir uzsācis pārbaudi par iespējamo nodokļu maksātāju naudas nelietderīgo vai pretlikumīgo izmantošanu politisko aktivitāšu finansēšanai piketā, kas Nila Ušakova atbalstam notika pie Rīgas domes pērnā gada 3.decembrī.

Pārbaude uzsākta balstoties uz Rīgas domes Vienotības frakcijas priekšsēdētājas Sarmītes Ēlertes un Nacionālās apvienības frakcijas priekšsēdētājas Baibas Brokas kopīgu KNAB adresētu vēstuli, informē Vienotībā.

Tajā tika lūgts pārbaudīt publiskajā telpā izskanējušo informāciju par Rīgas satiksmes autobusu iespējamo izmantošanu, piegādājot plakātus un karogus Rīgas mēra atbalstītājiem 3.decembra piketā.

«2013. gadā Rīgas satiksmei dotācijās no nodokļu maksātāju naudas tika piešķirti vairāk nekā 65 miljoni latu. Rīgas satiksme savukārt uztur arodbiedrību LABA, kas 2013. gadā dotācijās saņēmusi 591 000 latu. Ir jānoskaidro, vai politiskām akcijām netiek tērēta Rīgas nodokļu maksātāju nauda,» uzsver Ēlerte.

Medijos tika atspoguļots, kā Ušakova atbalstītāji pēc mītiņa ievieto plakātus un karogus mikroautobusā, kurš aprīkots ar biļešu validatoru un, iespējams, ir Rīgas satiksmes transporta līdzeklis. TV3 žurnālisti bija noskaidrojuši, ka Rīgas karogu nav iespējams iegādāties brīvā tirdzniecībā, tādēļ ir bažas, ka karogi Ušakova atbalstītājiem pirms piketa izdalīti no pašvaldības krājumiem.

Jau vēstīts, ka pie Rīgas domes, 3.decembrī, sapulcējušies Latvijas iedzīvotāji paužot gan atbalstu, gan nosodījumu Rīgas mēram Nilam Ušakovam par to, ka pašvaldības ierēdnis nav uzņēmies atbildību par Zolitūdes traģēdiju un nesekojis premjera Valda Dombrovska piemēram – atkāpjoties no amata.

Vairāki cilvēki, kuriem tika izdalīti atbalstu paudoši plakāti, aģentūrai LETA atzina, ka ir Rīgas satiksmes darbinieki. Viņi pastāstīja, ka ar darba vadītāju atļauju šo dienu ir varējuši paņemt brīvu, lai piedalītos piketā. Klātesošie sacīja, ka uz piketa norises vietu atbraukuši ar trolejbusu bez maksas, jo Rīgas satiksmes darbiniekiem par sabiedrisko transportu Rīgā nav jāmaksā.

Tikmēr bijušais Rīgas domes deputāts Jānis Mārtiņš Skuja, kurš Ušakova atbalstītāju pūļa aizmugurē pulcējis aptuveni 100 domubiedrus, kas uzskatīja, ka Ušakovam ir jāatkāpjas, norādīja, ka atšķirība starp abām grupām ir tāda, ka lielākajai daļai Ušakova atbalstītāju ir samaksāts gan par transportu, gan maizītēm, savukārt Ušakova pretinieku domubiedru grupa ilustrē rīdzinieku pilsonisko aktivitāti. Vairāki piketa dalībnieki gan piebilda, ka piketa norises laiks strādājošiem cilvēkiem ir ļoti nepiemērots.

Jautāts, kā Skuja vērtē abu piketu vienlaicīgi norisi, viņš norādīja, ka Latvija ir demokrātiska valsts, kurā visi var paust viedokli, taču domes vadības attieksmi raksturo tas, ka Ušakova pretinieki kā pirmie piketa pieteicēji ir nostumti maliņā.


Написать комментарий