Kalašņikovu pirms nāves mocījusi sirdsapziņa par izgudroto automātu

foto: rus.delfi.ee
foto: rus.delfi.ee

Slavenais šaujamieroču konstruktors Mihails Kalašņikovs pusgadu pirms nāves uzrakstīja vēstuli Krievijas pareizticīgo baznīcas vadītājam, paužot sirdsapziņas pārmetumus par viņa izgudroto automātu, pirmdien ziņoja laikraksts "Izvestija".

Kalašņikovs nomira 23.decembrī 94 gadu vecumā.

"Manas garīgās sāpes ir neciešamas, ir viens un tas pats neatrisināmais jautājums: ja mans automāts atņēma cilvēkiem dzīvību, varbūt arī es, Mihailo Kalašņikovs, 93 gadus vecs, zemnieces dēls, kristietis un pareizticīgais pēc savas ticības, esmu vainojams cilvēku nāvē, pat ja viņi ir ienaidnieki?" teikts Kalašņikova pirms pusgada rakstītajā vēstulē Maskavas un visas Krievzemes patriarham Kirilam.

Konstruktors savā vēstulē arī rakstījis par Krievijas aizsardzības rūpniecības likteņiem un par Krievijas pareizticīgo baznīcu, kura, viņaprāt, "nes pasaulei labestības un žēlsirdības svētās vērtības".

Patriarhs vēstuli saņēma un uzrakstīja atbildi, laikrakstam paziņoja patriarha preses sekretārs diakons Aleksandrs Volkovs.

"Šī vēstule bija ļoti iederīga laikā, kad notiek uzbrukumi Baznīcai. Patriarhs pateicās leģendārajam konstruktoram par uzmanību un nostāju un atbildēja, ka Mihails Timofejevičs [Kalašņikovs] ir parādījis patriotisma un pareizas attieksmes pret valsti piemēru," pavēstīja Volkovs.

Viņš piebilda, ka Krievijas pareizticīgo baznīcai ir pavisam noteikta nostāja jautājumā par automāta konstruktora atbildību par cilvēku bojāeju: kad ierocis kalpo tēvijas aizsardzībai, baznīca atbalsta gan tā izveidotājus, gan karavīrus, kuri to lieto.

"Viņš izgudroja šo automātu savas valsts aizsardzībai, nevis tādēļ, lai to lietotu Saūda Arābijas teroristi," uzsvēra patriarha preses sekretārs.

Kalašņikovs  kopš 1948.gada strādāja Udmurtijas Republikas galvaspilsētas Iževskas uzņēmumā "Ižmaš" un līdz vairāk nekā 80 gadu vecumam bija tā galvenais konstruktors. No viņa radītajiem ieročiem pazīstamākais ir automāts AK-47.

AK-47, kas ir saīsinājums no "Avtomat Kalašņikova", kas no krievu valodas tulkojams kā Kalašņikova  automāts, un tā izgudrošanas gada, tiek uzskatīts par pasaulē izplatītāko šaujamieroci. Tādu visā pasaulē esot ap 100 miljoniem.


Написать комментарий