Kalnmeiers: Ekspertīzes Zolitūdes traģēdijas vietā varēs veikt pēc pāris mēnešiem

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Ekspertīzes traģēdijas vietā sagruvušā lielveikala "Maxima" teritorijā varētu veikt martā vai aprīlī; pašlaik celtnieki nostiprina atlikušās ēkas daļu, lai izmeklētāji varētu veikt ekspertīzes, - intervijā Latvijas Radio sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Kā ziņots iepriekš, Valsts policijai (VP) ir nepieciešamas drošas konstrukcijas, lai veiktu eksperimentu, kas nepieciešams ekspertīzes veikšanai. Iekšlietu ministrijas pārraudzībā esošā Nodrošinājuma valsts aģentūra pērn 28.decembrī noslēgusi līgumu ar būvfirmu SIA "Āboltiņa būvuzņēmums AG" par pagaidu būvkonstrukcijas izbūvi un projektēšanu traģēdijas vietā, ziņo LETA.

Kā sacīja Kalnmeiers, tikmēr tiesībsargājošās iestādes turpina vākt un izvērtēt pierādījumus, rūpīgi pārbaudīt iespējamās versijas. Eksperti konsultējas ar ārvalstu kolēģiem par līdzīgiem negadījumiem Maskavā Krievijā, Katovicē Polijā un citur. Laikietilpīga ir arī lietā izņemto datu nesēju pārbaude, - viena datora ekspertīze un datu analīze ilgst vismaz mēnesi. Pavisam lietā ir ap 80 dažādu datu nesēju.

"Policijai pārmest neko nevaru, spiedienu, kāds tas uz lietas izmeklēšanu bija pagājušā gada novembrī, - izturējusi gan policija, gan prokuratūra. Pašlaik nekādu spiedienu neizjūtam," sacīja Kalnmeiers.

Uz jautājumu, vai būtu nepieciešams atjaunot sabiedrisko Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisiju un vai tā netraucētu izmeklētājiem, Kalnmeiers atbildēja, ka viņam neesot iebildumu pret šādas komisijas izveidi. "Viņi nemeklēs konkrētu vainīgo, bet vērtēs problēmu loku kopumā, lai šādas traģēdijas vairs neatkārtotos, - attiecībā uz būvvaldēm, būvinspekcijām," uzskata ģenerālprokurors.

Jau ziņots, ka VP Zolitūdes traģēdijas krimināllietā izņēmusi vairākus desmitus tūkstošu dokumentu un vairāk nekā 80 informācijas nesējus. Sagruvušā lielveikala teritorijas ārējā daļa ir attīrīta no būvgružiem. Policijas darbinieki turpinās apsargāt traģēdijas vietu līdz brīdim, kad notikuma vietā būs pabeigtas visas nepieciešamās procesuālās darbības un ēka nodota īpašnieka rīcībā.

Izmeklēšanas procesā ļoti svarīgi ir iekļūt šobrīd nedrošajā ēkā, lai izņemtu vēl trūkstošos lietiskos pierādījumus, kā arī veiktu eksperimentu, kas būs ekspertīzes sastāvdaļa. Lai to paveiktu, nepieciešama esošo konstrukciju nostiprināšana, jo pašlaik atrašanās ēkā ir bīstama dzīvībai. Kad esošās konstrukcijas būs nostiprinātas, darbu notikuma vietā varēs sākt arī būveksperti.

Kopumā policija ekspertīžu veikšanā piesaista 11 ekspertu grupu no Latvijas. Nepieciešamības gadījumā ekspertīžu veikšanas procesā tiks izmantotas ārvalstu laboratorijas un to speciālisti. Tāpat norit sadarbība ar Polijas kolēģiem pieredzes apmaiņā pēc līdzīgas traģēdijas, lai izanalizētu izmeklēšanas procesu, veiktās ekspertīzes un to rezultātu izmantošanu dažādās izmeklēšanas stadijās.

Kriminālprocesa ietvaros izmeklēšanas grupas vadītāja pakļautībā darbojas 46 izmeklētāji, papildus tikuši piesaistīti vairāk nekā 40 policijas darbinieku atsevišķu kriminālprocesuālo darbību veikšanai - cietušo personu apzināšanai, dokumentu izpētei un procesuālai noformēšanai.

Izmeklēšanā joprojām rūpīgi tiek izskatītas versijas gan par iespējamām kļūdām ēkas projektā, gan par iespējamiem pārkāpumiem ēkas pirmās un otrās kārtas būvdarbu procesā. Tiek vērtēta arī būvdarbus uzraugošo institūciju un apsaimniekotāju amatpersonu rīcība saistībā gan ar ēkas projektu un būvniecību, gan ekspluatāciju.

Jau ziņots, ka 21.novembrī Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā, sabrūkot lielveikalam "Maxima", gāja bojā 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus savainojumus.

Saistībā ar Zolitūdes traģēdiju kriminālprocess sākts par pārkāpumiem celtniecībā, nevis par slepkavību, jo slepkavība ir apzinātas darbības, kas vērstas uz to, lai cilvēkam atņemtu dzīvību, bet neviens celtnieks vai projektētājs nedara savu darbu ar mērķi, lai ēka beigu beigās sagrūtu un ietu bojā cilvēki, intervijā Latvijas Radio un laikrakstam "Vesti" sacījis prokurors Arvīds Kalniņš, kurš uzrauga Zolitūdes lietas izmeklēšanu.

 


Написать комментарий