Nigērija aizliedz viendzimuma laulības un civilās savienības

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Nigērijas prezidents Gudlaks Džonatans parakstījis likumu, saskaņā ar kuru valstī aizliegtas viendzimuma pāru laulības un civilās savienības, ziņo LETA-AFP.

Džonatana pārstāvis pirmdien apstiprināja, ka prezidents tiešām parakstījis šo likumu, kas izpelnījies asu starptautisko nosodījumu. Viņš skaidroja, ka prezidents likumu parakstījis, jo tas atbilst Nigērijas iedzīvotāju nostājai homoseksualitātes jautājumā.

"Vairāk nekā 90% nigēriešu iebilst pret viendzimuma laulībām. Tādēļ likums ir saskaņā ar mūsu tautas kultūras un reliģiskajiem uzskatiem," skaidroja prezidenta pārstāvis. "Un es uzskatu, ka šis likums radīts cilvēkiem, un tas, ko paveikusi valdība, ir saskaņā ar apkārtējo vēlmēm."

Tikmēr starptautiskā tiesību aizstāvības organizācija "Amnesty International" bija aicinājusi Džonatanu noraidīt virzīto likumprojektu, norādot, ka tas uzskatāms par diskriminējošu, kā arī brīdinot par iespējamām katastrofālām sekām Nigērijas lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu kopienai.

Saskaņā ar jauno likumu par stāšanos viendzimuma laulībā vai civilajā savienībā var tikt piespriests 14 gadu cietumsods, tikmēr ārvalstīs noslēgtās šādas savienības tiek uzskatītas par spēkā neesošām.

Par likuma pārkāpējiem tiks uzskatīts ikviens, kas darbojas vai iesaistās homoseksuāļu klubos, sabiedrībās un organizācijas, reģistrē tās vai tieši vai netieši publiski izrāda viendzimuma attiecības. Par to draud līdz pat desmit gadu cietumsods.

"Nigērijā par spēkā esošu tiek atzīta tikai laulība starp vīrieti un sievieti," teikts jaunajā likumā.

Reaģējot uz Nigērijas amatpersonu paziņojumu par jauno aizliegumu, ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pirmdien veltījis Nigērijai asu kritiku, norādot, ka jaunais likums "bīstami ierobežo pulcēšanās, biedrošanās un vārda brīvību visiem nigēriešiem".

Pēc Kerija teiktā, noteiktais aizliegums "nav savienojams ar Nigērijas starptautiskajām juridiskajām saistībām un grauj 1999.gada konstitūcijā paredzētās demokrātiskās reformas un cilvēktiesību aizsardzību".

"It visur cilvēki ir pelnījuši dzīvot brīvībā un līdztiesībā. Nevienam nevajadzētu saskarties ar vardarbību vai diskrimināciju savas būtības vai mīlestības dēļ," teikts ASV valsts sekretāra paziņojumā.

Nigērieši tiek uzskatīti par ļoti ticīgiem, un aptuveni puse no valsts 170 miljoniem iedzīvotāju ir kristieši, bet otra puse - musulmaņi.
Līdzīgs likums par viendzimuma laulību aizliegumu pieņemts arī Ugandā.


Написать комментарий