Meksika iesaista armiju iedzīvotāju un narkotirgoņu sadursmju pārtraukšanai

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Meksikas valdība paziņojusi, ka nosūta federālos karavīrus uz reģionu Mičoakanas de Okampo štatā, kur iedzīvotāju pašaizsardzības vienības iesaistījušās sadursmēs ar narkotirgoņiem un ieņēmušas vairākas mazas pilsētiņas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Meksikas iekšlietu ministrs Migels Angels Osorio Čongs aicina bruņotās iedzīvotāju grupas nolikt ieročus vai pievienoties policijai un brīdina, ka tie, kas nepakļausies, netiks saudzēti. "Esiet droši, mēs apturēsim vardarbību Mičoakanā," paziņoja ministrs.

Kādas no pašaizsardzības grupām, kuras cīnās pret reģionā ietekmīga narkokarteļa vīriem, līderis tikmēr noraidījis piedāvājumu. "Ja mēs noliksim ieročus kamēr nav arestēts neviens no narkokarteļa vadoņiem, mēs apdraudam savas ģimenes, jo viņi nāks un nogalinās visus, tai skaitā suņus," pamato grupas vadītājs Estanislao Beltrans.

Jau vēstīts, ka bruņotās iedzīvotāju pašaizsardzības grupas pēdējās nedēļas laikā ir ieņēmušas vairākas pilsētiņas Mičoakanas de Okampo štatā un atbruņojušas policiju. Pašaizsardzības grupas ir aktīvas vairākos Meksikas štatos, tās izveidojuši iedzīvotāji, kas nav apmierināti ar armijas un policijas nespēju viņus aizsargāt.

Mičoakanas iedzīvotāju bruņotās grupas vēlas patriekt štatā darbojošos narkotiku tirgotāju bandu "Templiešu bruņinieki".

Tikmēr narkokartelis pašaizsardzības vienības apsūdz par sadarbošanos ar konkurējošo narkotirgotāju grupējumu "Jaunā paaudze". Pašaizsardzības vienības to kategoriski noliedz.

"Tas, ko mēs darām, ir cīņa par mūsu ģimeņu brīvību," apgalvo Beltrans.

Sadursmes Mičoakanas de Okampo štatā būs liels izaicinājums pirms gada ievēlētajam prezidentam Enrikem Penja Njeto, kurš solīja stiprināt ekonomiku un mazināt vardarbību, paredz novērotāji.

Pēdējos sešos gados ar narkotikām saistītā vardarbībā Meksikā ir gājuši bojā vairāk nekā 70 000 cilvēku.

 


Написать комментарий