Lielbritānija var pārvērst Skotiju par parādnieku

foto: continentalist.ru
foto: continentalist.ru

Lielbritānijas Valsts kase paziņoja, ka izpildīs visas valdības parādsaistības, kuras ir uzkrātas līdz Skotijas neatkarības referenduma dienai. 

Šis solis, par kuru tika paziņots 13. janvārī, ir vērsts uz saistību neizpildes riska novēršanu, ja radīsies strīdi starp Skotiju un pārējo Lielbritānijas daļu.

Lielbritānijas Valsts kase paziņoja, ka „jebkuros apstākļos” uzņemsies atbildību par visām Lielbritānijas parādsaistībām, neskatoties uz to, ka Skotija balsos par neatkarību septembrī. Parādi patlaban sastāda 1,4 triljonus sterliņu mārciņu. Tomēr Valsts kase, papildinot savu garantiju, piebilda, ka neatkarīgā Skotijai joprojām būs jāmaksā „taisnīgu parādu daļu”, – ziņo pfj.ru. 

Skotijas pirmais ministrs Alekss Salmonds paziņoja, ka parādsaistības Skotijai rada „ārkārtīgi stipru pārrunu pozīciju”. Salmonda kungs piebilda, ka pēc neatkarības iegūšanas valūtas maiņa būtu „saprātīga”.

Atbildot uz to, bijušais kanclers un Better Together līderis Alisters Dārlings pateica, ka tas ir prātīgs Valsts kases solis. Tāpat viņš brīdināja, ka Lielbritānijas mārciņa „ir naudas sistēma, kuru pilnībā garantē Lielbritānijas valdība”. Mārciņa nav aktīvs, kurš būs kopējs.

Šāds solis tika sperts pēc investoru vēršanās Valsts kasē par Lielbritānijas parāda pārvaldīšanu, teica Skotijas BBC redaktors Duglass Freizers. Parādsaistību neizpildes riska pieaugums var izraisīt aizņēmumu maksas kāpumu balsošanas priekšvakarā, viņš piebilda.

Valsts kase apgalvo, ka nekāda Lielbritānijas valsts parāda restrukturizācija nenotiks. Skotijas valdība plāno tam piekrist, bet tā brīdināja, ka nevarēs piekāpties, ja Vaitholla atteiksies no kopējās mārciņas kontroles.

Skotijas valdība jau ziņoja, ka neatkarības gadījumā Skotija uzņemsies atbildību par pašreizējā valsts parāda daļu, un Salmonda kungs vadīs pārrunas, lai apmaksātu parādu daļas procentus. Būtībā tas nozīmē, ka Skotija kļūs par Londonas Valsts kases „parādnieku”. 
     


Написать комментарий