Sandra Veinberga: Politikas zombiju aktivizēšanās jeb Oligarha Lemberga revanšs 11

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

«2014. ir Latvijas un Eiroparlamenta vēlēšanu gads. Priekšvēlēšanu laikā uz Latvijas politiskās skatuves mēdz parādīties ļoti kolorīts absurdu, populistisku politisko grupējumu spektrs. 

Regulāri viesi ir arī vietējie oligarhi ar savu galmu,» TVNet portālam raksta žurnāliste, mediju pētniece Sandra Veinberga.

Viņa uzskata, ka «politisko miroņu» periods Latvijā turpinās, jo nauda daudzos gadījumos esot efektīvāks pārliecināšanās līdzeklis nekā idejas.

«Ar moto «nauda ideju vietā» Latvijas oligarhi turpina arī 2014.gadā taranēt Latvijas politikas Olimpu visādos veidos. Kā nu kuram izdevīgāk.»

Veinberga atzīmē, ka oligarhu presinga spiedzi 2011.gadā pārtrauca bijušais prezidents Valdis Zatlers, panākot iepriekšējā sasaukuma «oligarhu parlamenta» atlaišanu un ar šo radīja sabiedrībā lielas cerības un ticību pozitīvu pārmaiņu iespējamībai.

«Tauta referendumā toreiz atbalstīja Zatlera iniciatīvu, tāpēc «oligarhu parlamentam» bija jāatkāpjas un jāatstāj Jēkaba ielas ēka. Aizejot «nīstie oligarhisti» atriebās: «piecas minūtes» pirms Saeimas nama durvju aizciršanas viņi iecēla par valsts prezidentu nevienam nezināmu Latvijas oligarhu, bijušo PSKP nomenklatūras viceministru, vicebaņķieri un luksusa pensionāru Andri Bērziņu. Ar šo darvas karote Latvijas cerību medus mucā bija ielikta un laika deglis sāka tikšķēt,» raksta sabiedrībā pazīstamā žurnāliste.

Viņasprāt, brīdī, kad zem sagruvušās Maxima drupām Zolitūdē mira cilvēki, bankrotēja lielākais Liepājas metalurģiskais uzņēmums un vairums Latvijas sabiedrības bija panikā par esošo jaunbūvju, stadionu un sporta zāļu relatīvo drošību, oligarhu investīcija – valsts prezidents Andris Bērziņš teatrāli sagrāva «oligarhu kapu svētku» valdību, pieprasot Lemberga partijas atgriešanos pie politiskās varas svirām valdībā.

«Lai novērstu uzmanību no faktiskajiem apstākļiem, par jauno Latvijas valdības vadītāju viņš «ņem no malas» birokrāti Laimdotu Straujumu, kas tikai nupat iestājusies «Vienotībā», un nevienam nav noslēpums, ka tā saucamā zaļzemnieku partija valdības veidošanas sarunās nekautrīgi iesaista arī pašu Aivaru Lembergu. Tātad vairākkārt tiesāta persona, kas normālā valstī (kur valda kaut mazi politiskās ētikas un godaprāta principi) nevarētu pat pretendēt uz viszemāko vēlēto amatu (kur nu vēl uz demonstratīvu savas kabatas partijas (Zaļo un zemnieku savienības - ZZS) vadīšanu!), atkal ir zirgā un jāj tālāk,» norāda Veinberga.

Lemberga bravūras amoks

Saskaņā uzskata, ka par Aivara Lemberga politisko narcisismu liecina viņa līdzšinējā darbība Latvijas politikā, kuru raksturo likumu un noteikumu ignorance un visu iespējamo priekšrakstu pārkāpšana.

«Viņam likumi nav rakstīti un ekstrēmie pašapliecināšanās veidi (tiesāšanās maratons, mediju pātagošana, Ventspils pārvēršana dekoratīvā PR (red: public relations – sabiedriskās attiecības) monumentā ar savu «atsevišķo laika skaitīšanu») demonstrē PSRS laika mantojumu viņa domāšanā arī tagad – 20 gadus pēc dziesmotās revolūcijas,» teic Veinberga.

Žurnāliste uzsver, ka PSRS laikos politiķa tikums bija manipulācijas spēja, mafijas loģikas ievērošana un vadonisma gara kultivēšana (nevis pieticība un empātija pret saviem līdzcilvēkiem, kas tiek pieprasītas no politiskajiem līderiem demokrātijā). Šis PSRS domāšanas mantojums ir saglabāts arī 2014. Ventspils domē, no kurienes tiek vadīta Lemberga «kabatas» partija Rīgā.

«Līdzīgi dārgam automobilim, kas milzīgā ātrumā drāžas cauri apdzīvotas vietas centram, sabraucot visu, kas trāpās pa ceļam, viņš turpina savu amoka skrējienu cauri Latvijas politikai un neskaitāmām tiesām. Nerēķinoties ne ar ko. Šo anarhiju viņam nodrošina nauda. Daudz naudas, kas iegūta, izsūknējot ostas pilsētas Ventspils naftas «trubas» iespējas, kā arī tieši un netieši iemanevrējot valsts un pašvaldības līdzekļus savā kabatā. Nauda Ventspils vadonim piešķir brīvību uzpirkt, nopirkt, pārpirkt un pakļaut. Sākot ar Ventspils vēlētājām, dāvinot viņām prēmijas un tādējādi cerot uz šo kungu un kundžu «pareizu balsošanu vēlēšanās», un beidzot ar tiesnešiem, piedāvājot viņus nodrošināt «ar pārtikušu dzīvi līdz mūža beigām», ja tiks realizēts Lembergam labvēlīgs spriedums. Pateicoties manipulācijai un «stipendijām», Aivaram Lembergam ir izdevies kompromitēt mūsu ticību taisnīgai Latvijas valstij,» tā Veinberga.

Žurnāliste pārliecināta, ka Lemberga «kabatas» partija ZZS stāv samērā tālu no patiesas zemnieku būšanas vai zaļo kustības. Tā apvienojot PSRS laika nacionālkomunistus, kuri lielākoties nākot no kompartijas un komjaunatnes avangarda un kolhozu priekšsēdētāju savulaik ietekmīgā varas grupējuma un bīda PSKP bijušajai nomenklatūrai vajadzīgas reformas.

«Šie ļaudis dziļi ienīst Zatlera antioligarhu rīkojumu nr. 2, un tāpēc pirmais viņu solis bija otrās lielākas Latvijas partijas – Reformu partijas (RP) ministru aizvākšana no plānotās valdības (kas gan pirmajā rāvienā neizdevās, un premjera kandidāte diennakts laikā negaidīti strauji bija mainījusi savu viedokli par ārlietu ministru no RP). Taču, neskatoties uz to, rodas iespaids, ka 2014.gadu mijas politiskā krīze Latvijā ir sarīkota, lai «lembergisti» beidzot varētu izrēķināties ar zatleriešiem Kima Čenuna stilā – «pamest viņus saplosīšanai izbadinātu suņu būrī». Izskatās, ka tikko oligarhs paguvis iebelzt arī pa Reformu partijas ministra Daniela Pavļuta virzītajām pārmaiņām likumdošanā, kuru mērķis bija ierobežot tā saukto ātro kredītu nozari. Caur sponsorētām partijām to izdarīt nav grūti,» spriež žurnāliste.

«Var redzēt, ka gan prezidentam, gan viņa suflieriem nav svarīga Latvija, bet gan partiju savstarpējo rēķinu kārtošana. Oligarhs ir nesaudzīgs un atriebīgs – no ienaidniekiem nekas nedrīkst palikt pāri. Tikai slapja vieta. Tautas un sabiedrības vajadzības viņiem ir sekundāras,» tā Veinberga.


Написать комментарий

Ļoti pareizs raksts. Veinberga laikam ir vienīgā žurnāliste, kas nav uzpirkta.

Morāli pazemota un piesmieta. Mūsējie zaudē ! Nāciet palīgā stulbeņi tādi. Vai tad jūs nesaprotat, ka rīkojums Nr.2 ir vislabākais, kas jūsu dzīvē noticis. Ja nopietni, nožēlojami.

Raksts tiešām pareizs.Nav jābūt gaišreģim,lai saprastu,ka tieši tā arī viss notiek.Žēl,ka tikai vienai žurnālistei ir duka par to uzrakstīt.

Raksts tiešām pareizs.Nav jābūt gaišreģim,lai saprastu,ka viss tā arī ir.Žēl,ka tikai vienai žurnālistei pietiek dukas par to rakstīt.

Veinbergai ir ļoti viegli runāt. Skatoties no malas , neuzņemties atbildību par Latvijā notiekošiem procesiem( ar pilnu kabatu) nav jau grūti tēlot pārgudru žurnālisti. Stāv karalauka malā un vicina kulakus-uh, es gan viņiem sadotu----nu atnāc, pasaki acīs un nesauc Straujumu par birokrāti. Tas nozīmē, ka tu viņu nepazīsti.Un no mūsu reālās dzīves esi aizgājusi pārāk tālu, lai varētu objektīvi runāt.

lasu un arvien parlasu zurnalistes rakstus.visu cienu Veinbergai.
kaut Latvija ir maza valsts rosibas zina ta apsteidz pat Meksiku.siltaja zemes nosturi daudz neruna,bet dara.....vai tu ar mani vai bez..ievero kaut kadus cienas kanonus.salidzinajuma ar latviju ieziemieshi splauj virsu likumiem un tikumiem.
pirmas valsts personas krona izgajieni nav limiteti.jocigi,ka Kajinu2B ipashnieks turas dushigi amata piestradajot par valsts prezidentu...leksika un domu gajieni ir Vajprata murga striptizam lidzigs veidojums.
kauns pashai par sevi,ka esmu paturejusi pilsonibu-kashki,cinisms un liekuliba nav rimusies-ta turpinas 24 stundas diennakti x 7 dienas nedela.Zel!!!!!

viss noplaka, jo pats zatlera k-gs jau nebija tā personība kas varēja TO ideju tālāk nest , pašam savas utis kažokā u7n nebija jau tā izpratne

"Ļoti pareizs raksts. Veinberga laikam ir vienīgā žurnāliste, kas nav uzpirkta." eko

Veinberga nav uzpirkta, viņa ir nozombēta. Un tagad viņa cenšas nozombēt mūs. Tu jau esi nozombēts

Nu ļoti haotisks un pamurgains raksts... Nu var jau saprast Veinbergas "šūmēšanās" iemeslu..., bet nu tas viss ir izlikts uz papīra ļoti emocionāli un nepārdomāti... pietrūkst jelkādu pārdomātu un izsvērtu spriedumu...

Skarbi teikts. Tikai jāpatur prātā, ka tā patiesība ir tāda dīvaina lieta, ja uz to skatās no dažādiem skatu punktiem. Var piekrist par Lemberga raksturojumu. Nu izmanīgs zaglis ir šis kungs. Bet skumji ir tas, ka tie, kas cenšas viņu atmaskot un saukt pie atbildības ir tik nemākulīgi un nevarīgi. Bet nevar piekrist žurnalistes teiktajam par daudziem citiem, sakot, ka tie jau tādi PSRS smirdīgās paliekas. Cilvēki ir dažādi. Un vēl manuprāt nevajadzētu vairs pat lāga atcerēties par to Zatlera rīkojumu nr.2. Tik vien bija kā uzpūsts burbulis, kurš dzīves vējos tik drīz saplīsa. Un ne jau tāpēc, ka ideja bija slikta. Nebija izpildītāju.

Man apnicis lasīt , ka oligarhs, tipa Lembergs, tas sliktais..... Labāk būtu cien. kundze iestājusies par Latvijā dzīvojošo cilvēku zemajām darba algām. Visu cieņu Lembergam, viņš ir strādājis un daudz. Mēs,Latvijā, strādājām labi un ļoti labi, bet mēs netiekam cienīti, tāpēc alga tik zema. Trūkst cieņas pret cilvēkiem.

Написать комментарий