Latvijas iedzīvotāji dabu piesārņo divreiz vairāk par pieļaujamo

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Lai novērstu neatgriezeniskas klimata pārmaiņas un saglabātu līdzsvaru dabā, viens cilvēks drīkst radīt ne vairāk par 2,7 tonnām oglekļa dioksīda gadā, bet Latvijas iedzīvotāju "ieguldījums" šīs gāzes radīšanā ir teju divkārt lielāks - 5,14 tonnas gadā, informē Pasaules Dabas fonds.

Šādas "oglekļa pēdas" aprēķinā tiek iekļautas ar transportu, mājokli, pārtiku, patēriņa preču un pakalpojumu radīšanu, lietošanu un utilizāciju saistītās tiešās un netiešās siltumnīcas efekta gāzu emisijas, skaidro pētījuma autors un fonda pārstāvis Jānis Brizga.

Lielāko slodzi uz vidi Latvijā rada ar mājokli, transportu un pārtiku saistītās emisijas. Pēdējo 15 gadu laikā samazinājušās ar izglītību un veselības aprūpi saistītās siltumnīcas efekta gāzu emisijas, tomēr strauji augušas tās, kas ir saistītas ar transportu, komunikāciju, atpūtu.

Galvenā siltumnīcas efektu radošā gāze ir oglekļa dioksīds, kas rodas dedzinot oglekli saturošu kurināmo - ogles, naftu, dabasgāzi - un izvirstot vulkāniem. Cilvēku radītā oglekļa dioksīda apjoms pārsniedz Zemes absorbcijas spējas, izraisot siltumnīcas efektu un veicinot klimata pārmaiņas.


Написать комментарий