Policija lūdz atjaunot Zolitūdes traģēdijas sabiedriskās izmeklēšanas komisiju

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Stāstot par Zolitūdes traģēdijas lietas izmeklēšanu, Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins trešdien aicināja Saeimas deputātus atjaunot sabiedriskās izmeklēšanas komisiju.

Kriminālpolicijas šefs deputātiem sacīja, ka policija izmeklēs noziegumu, taču šī traģēdija izgaismo arī citas lietas, kuras izmeklētāji nevar ietekmēt vai izmainīt, piemēram, sliktas paražas un tradīcijas būvniecības nozarē. Tāpēc Grišins lūdza Saeimas deputātus padomāt par sabiedriskās izmeklēšanas komisijas atjaunošanu.

"Saeimas deputāti varētu aktualizēt varbūt citādā formātā publisko izmeklēšanu jautājumos, kas nav policijas izmeklēšanas priekšmets," aicināja Kriminālpolicijas šefs.

Grišins Saeimas Pieprasījumu komisijā pastāstīja par līdz šim izdarīto, izmeklējos traģisko Zolitūdes lietu. Viņš atzina: lai gan Kriminālprocesa likums ierobežo informācijas sniegšanu par izmeklēšanu, policija uzskata, ka šī ir lieta, par kuru sabiedrība ir jāinformē.

Zolitūdes traģēdijas lietu policijā izmeklē 49 izmeklētāji un viens izmeklēšanas grupas vadītājs. Grišins stāstīja, ka nepieciešamības gadījumā tikuši piesaistīti arī citi izmeklētāji un policisti, piemēram, gadījumos, kad vajadzēja izpētīt kratīšanās izņemtos vairākus tūkstošu dokumentu.

Šobrīd policija ir nonākusi pie ekspertīžu nozīmēšanas. Tam piesaistīti 10 speciālisti.
Savukārt izmeklēšanas eksperiments sagruvušajā "Maxima" veikalā varētu notikt marta otrajā pusē. Tā pirmie secinājumi varētu būt vasarā. Eksperimenta veikšana ievilkusies objektīvu iemeslu dēļ, jo ēkas gruveši šobrīd ir bīstami un tie jānostiprina. Tam ir nolīgti būvnieki.

Taujāts, cik tālu izmeklētāji ir tikuši, šķetinot notikušo, Grišins sacīja, ka vēl konkrētus cilvēkus apsūdzēt nevar. Viņš neizslēdza, ka no pamata lietas tās izmeklēšanas gaitā atsevišķi kriminālprocesi varētu tikt izdalīti.

Policija pārbauda arī to, vai cilvēku neevakuēšana brīdī, kad skanēja signalizācija, nav uzskatāma par noziegumu, kā arī to, vai nav pieļauta amatpersonu nolaidība. Ja šīs aizdomas apstiprināsies, tad par to izdalīs atsevišķu kriminālprocesu.

Grišins deputātiem atgādināja arī par sadarbību ar ārzemju izmeklētājiem un ekspertiem. Šobrīd daži izmeklētāji atrodas Policijā, kur konsultējas ar likumsargiem un citiem speciālistiem, jo pirms pāris gadiem arī šī valsts piedzīvoja līdzīgu traģēdiju.

Pieprasījumu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks (RP), noklausoties Grišina sacīto, vēlēja policija veiksmi un piebilda, ka izmeklēšanai var palīdzēt, to netraucējot.

Jau vēstīts, ka 21.novembrī Zolitūdē iegruva lielveikala "Maxima" jumts, izdzēšot 54 cilvēku dzīvības. Vairāki cilvēki tika ievainot. Iepriekš tika izveidota arī sabiedriskās izmeklēšanas komisija, taču tā izjuka.
 


Написать комментарий