Itālijas diplomāts: Kādēļ Eiropa atbalsta Timošenko un Ukrainas nacionālistus?

foto:zvornikdanas.com
foto:zvornikdanas.com

Itālijā Rinaldo Rinaldini grāmatas „Jūlija Timošenko: Ukrainas iekarošana” iznākšana piesaistīja Itālijas publicistu un ekspertu uzmanību (grāmata krievu valodā jau parādījās Ukrainā 2013. gada decembra beigās).

Nesen ietekmīgajā laikrakstā „Corriere della Sera” tika publicēts pazīstamā vēsturnieka un diplomāta, bijušā Itālijas sūtņa PSRS Serdžio Romano raksts „Ukraina – valsts starp divām pasaulēm”, kurā viņš kritizēja ES pozīciju pret Ukrainu un Maidana atbalstu, – vēsta vlasti.net. 

Pēc Serdžio Romano vārdiem Amerikas elite bieži atbalsta postpadomju valstu politiskos spēkus Krievijas kritikas dēļ. Viņš atgādināja, ka ASV eksprezidenta Džordža Buša administrācija Gruzijā lika likmi uz Mihailu Saakašvili un pat atbalstīja viņa agresiju Dienvidosetijā.

„Par laimi prezidents Obama ir piesardzīgāks un bez ASV atbalsta Saakašvili zaudēja tautas uzticību. Tādēļ, kad senators Džons Makeins ierodas Ukrainā, viņš pauž savu pozīciju, nevis ASV pozīciju”. – domā Romano.

Viņš atzīst, ka šodienas Maidanā dažu politiķu nostāja paradoksāli sadzīvo ar nacionālismu un par antisemītismu. „Jūs domājat, ka jaunie ukraiņi stāv centrālajā laukumā, gaidot brīvību un demokrātiju? Bet Maidanā atrodas arī nacionālistiskās partijas „Brīvība” kaujinieki, kuru līdz 2004. gadam sauca par „Nacionālsociālistisko partiju”, un tās pirmsākumi meklējami kolaboracionistu organizācijā, kura Otrā pasaules kara laikā cīnījās pret Sarkano Armiju”, – raksta Serdžio Romano.

Itālijas diplomāts atgādināja, ka Eiropas Savienība nepamatoti koncentrējās uz Jūlijas Timošenko aizsardzību: „Es, piemēram, nesaprotu, kādēļ Eiropas Savienība pieprasīja Jūlijas Timošenko atbrīvošanu kā uzticības demokrātijai simbolu. – raksta Romano. – Jūlija Timošenko pavisam nav Žanna d’Arka: viņas ceļš uz ir politiku apēnots. Nesen iznākušajā grāmatā „Jūlija Timošenko: Ukrainas iekarošana” grāmatas varone parādīta kā nežēlīgs oligarhs, kura kļuva bagāta uz gāzes un naftas rēķina. Šodien viņa ir Ukrainas nacionālisma ikona, bet līdz 30 gadu vecumam viņa runāja tikai krievu valodā”.

Serdžio Romano pievērš lasītāju uzmanību tam, ka Ukraina ir sašķelta, kuru Rietumu eksperti bieži ignorē. „Simpātijas pret ES Ukrainas rietumu reģionos ir acīm redzamas, bet svarīgākie Ukrainas rūpniecības rajoni atrodas Austrumos. Ja Ukraina parakstītu asociācijas vienošanos ar ES, tā zaudētu lielāko ekonomisko partneru daļu Austrumos. Tādēļ šodien Viktors Janukovičs mēģina ņemt vērā divu Ukrainas daļu intereses, un attiecībās ar viņu Eiropas Savienībai jādemonstrē lielāku pacietību”, – raksta Serdžio Romano.


Написать комментарий