„Sirdsmāsiņa” Gaļina Tuzika: Pret maziem pacientiem cenšos attiekties kā pret pašas bērniem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Viena no medicīnas māsām, kurai piešķīra valsts labākās „sirdsmāsiņas” titulu, Daugavpils reģionālās slimnīcas Bērnu nodaļā strādā jau 11 gadus.

Medicīnā viņa sāka strādāt, kad palika bez darba. Viņa audzināja mazu bērnu, un medicīnas māsas darbs viņai bija tuvs. Nekas šajā pasaulē nenotiek tāpat vien, un slimnīcas Bērnu nodāļā Gaļina atrada savu vietu. Vienīgais, ko viņa nožēlo, ka medicīnas jomā nesāka strādāt uzreiz pēc skolas beigšanas, šajā jomā strādā daudzi viņas radinieki, tādēļ profesijas izvēle bija pašsaprotama. 
Neskatoties uz aizņemtību, „sirdsmāsiņa” sniedza portālam Gorod.lv nelielu interviju.

- Gaļina, jūs esat triju bērnu mamma, viņiem ir 18, 6 un 2 gadi. Vai tas palīdz jūsu darbā?

- Palīdz, it īpaši, kad slimo kāds no manas ģimenes locekļiem, es zinu, kā jārīkojas šādos gadījumos. Mūsu nodaļā ārstē arī vīrusa slimības, ar plaušām un kuņģi saistītas slimības.

Arī darbā pret pacientiem cenšos attiekties kā pret pašas bērniem. Grūti iedomāties, kā uzvestos mans bērns, ja saslimtu un nonāktu slimnīcā, kur daudz nepazīstamu cilvēku un viņam ir bail. Cenšos bērnus uzmundrināt, lai viņi nebūtu pārāk piesardzīgi. Jāatbalsta arī vecāki, kuri bieži vien nezina, kā rīkoties.

Labi, kad kopā ar bērnu slimnīcā atrodas mamma, it īpaši, ja viņa baro ar krūti. Jebkurā vecumā bērns jūtas mierīgāks, ja blakus ir mamma. Ar māmiņām mums ir divpusējā saikne: cenšamies palīdzēt viena otrai.

- Vai jūs vēlētos, lai jūsu bērni izvēlētos ar medicīnu saistītu profesiju?

- Es to vēlētos. Patlaban mana meita beidz 12.klasi un savu dzīvi vēlas saistīt ar medicīnu. Nezinu, kā sanāks, bet pagaidām tas viņu interesē.

- Pastāstiet par apbalvošanas ceremoniju Valsts prezidenta rezidencē.

- Ļoti uztraucos pirms tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, bet viņš izrādījās ļoti patīkams, laipns un labi audzināts vīrietis. To pašu varu teikt par viņa sievu – akcijas „Meklējam sirdsmāsiņu” patronesi. Ceremonija bija svinīga, bet arī sirsnīga un emocionāla. Atmiņā palika labi iespaidi, visi nofotografējāmies ar Valsts prezidentu un viņa kundzi. Godīgi sakot, atviegloti uzelpojām tikai autobusā pa ceļam uz mājām. Protams, šo notikumu es nekad neaizmirsīšu.

- Sākums ir ļoti labs, vai turpmāk piedalīsieties dažādos konkursos?

- Domāju, ka piedalīšos.  Vēlētos aicināt savus kolēģus būt aktīviem un piedalīties šāda veida konkursos, tādējādi popularizējot mūsu profesiju. Nav noslēpums, ka mūsu darbs nav labi apmaksāts, tādēļ strādājam par ideju, nevis par naudu. Vēlētos, lai medicīnas māsas darbs būtu prestižs, tādēļ cilvēkiem jāstāsta par mūsu darbu, pienākumiem utt.

Šajā konkursā netika vērtētas mūsu profesionālās iemaņas, par mums balsoja, ja sirds lika to darīt. Uzskatu, ka visas mūsu nodaļas medicīnas māsas – 26 cilvēki – ir pelnījuši sirsnīgākās un gādīgākās „sirdsmāsiņas” titulu: viņas ir ļoti zinošas, pieredzējušas, īstas profesionāles.

- Paldies par interviju!


Написать комментарий