Sprādzienos Irākā desmitiem bojāgājušo

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Vismaz 41 cilvēks trešdien gājis bojā sprādzienu sērijā Irākas centrālajā daļā, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

16 cilvēki gājuši bojā sprādzienā valdību atbalstoša sunnītu kaujinieka bērēs kādā ciemā pie Baakūbas pilsētas. Vismaz 25 cilvēki nogalināti septiņu ar sprāgstvielām pildītu automašīnu eksplozijās Bagdādē.

Sprādzieni galvaspilsētā, kas notika aptuveni tajā pašā laikā, kad eksplodēja spridzeklis bēru ceremonijā, notikuši pārsvarā šiītu apdzīvotos Bagdādes rajonos. Eksplozijas notikušas ar dažu minūšu intervālu cita no citas.

Vardarbība notiek laikā, kad turpinās drošības krīze Fallūdžas pilsētā, ko savā kontrolē vairāk nekā divas nedēļas daļēji pārņēmuši ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti sunnītu kaujinieki.

Otrdien kaujinieki koordinētā uzbrukumā iznīcināja divus valdības spēku tankus un sagrāba policijas iecirkni pilsētas ziemeļos. Tāpat kaujinieki guvuši panākumus Ramādī pilsētā, no kuras mēneša sākumā drošības spēki viņus padzina.

Kaujas Ramādī un Falludžā sākās pēc tam, kad karavīri izdzenāja protestētāju nometnes pārsvarā sunnītu apdzīvotās pilsētās. Irākas sunnīti mēnešiem protestē pret šiītu vadīto valdību, jo uzskata, ka tā diskriminē sunnītu minoritāti un nepamatoti vēršas pret viņiem kā teroristiem.

Sunnītu ekstrēmisti pēdējā laikā ir pastiprinājuši uzbrukumus un teroraktus visā valstī, bet šiītu grupas ir sākušas rīkot asiņainas atriebības. Saskaņā ar ANO datiem 2013. gads Irākā bija asiņainākais kopš 2008. gada. Vardarbībā pērnajā gadā gājuši bojā vismaz 7818 civiliedzīvotāju un 1050 drošības spēku pārstāvju.


Написать комментарий