„Sirdsmāsiņas” titula ieguvēja Ināra Vansoviča: Mūsu profesijā jāstrādā ar sirdi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Viena no 30 valsts iejūtīgākajām „sirdsmāsiņām” ir Daugavpils reģionālās slimnīcas Bērnu nodaļas medicīnas māsa Ināra Vansoviča.

Pēc pateicības runām, apsveikumiem un ziedu pasniegšanas Daugavpils reģionālajā slimnīcā viena no labākajām „sirdsmāsiņām” sniedza portālam Gorod.lv nelielu interviju.

- Ar kādām īpašībām jābūt apveltītai bērnu medicīnas māsai?

- Strādājot Bērnu nodaļā medmāsai jābūt laipnai, pacietīgai, jāatrod pareiza pieeja pie katra bērna. Jābūt psiholoģei. Pieaugušie parasti bez iebildumiem izpilda ārsta rīkojumu, bet bērni bieži vien jāpierunā uz kādu procedūru. Protams, jābūt arī profesionālām iemaņām, bet mūsu profesijā jāstrādā ar sirdi.

Ja bērns baidās un raud, viņš noteikti jānomierina. Procedūru laikā medmāsiņa parasti sēž blakus, neatstāj mazu pacientu vienu. Pat ja viņš nepiekrīt mums un mūsu darbībām, viņam tomēr jāveic ārsta noteiktās procedūras. Šādos gadījumos mēs bērnam saprotamā valodā paskaidrojam, kāpēc tas ir nepieciešams, cenšamies viņu pārliecināt, ka tas ir vajadzīgs, lai viņš ātrāk izveseļotos.

- Kāpēc izvēlējāties tieši šo profesiju?

- Medicīnas māsas profesiju izvēlējos ļoti sen, bērnībā. Mana māsa arī ir mediķe. Kādreiz gribēju kļūt par ārsti, bet nenožēloju, ka esmu medmāsa. Pirms darba Bērnu nodaļā strādāju uroloģijas nodaļā, slimnīcā strādāju jau 10 gadus.

- Vai jūs vēlētos, lai jūsu meita sekotu jūsu piemēram?

- Prieks, ka mana piecgadīgā meita arī vēlas kļūt par medicīnas darbinieku. Vismaz pagaidām viņa to vēlas, lepojas ar mani un bieži zīmē medmāsas un ārstus.

- Kādas bija jūsu sajūtas, uzzinot par uzvaru konkursā „Meklējam sirdsmāsiņu”?

- Uzvara šajā konkursā kļuva par patīkamu pārsteigumu. Es un mana kolēģe bijām pārsteigtas un, protams, priecīgas. Piekrītu Gaļinai, ka jebkura no mūsu nodaļas medmāsiņām ir pelnījusi sirsnīgākās, iejūtīgākās, atsaucīgākās medmāsiņas titulu. Balvā saņemto naudu gribētu iztērēt kādai labai dāvanai, iespējams, uzdāvināšu sev ceļojumu un atpūtīšos kaut kur (Atgādināsim, ka katra no apbalvotajām medmāsiņām saņēma balvu – 500 latus jeb 711,44 eiro).

- Pastāstiet par tikšanos ar Latvijas Republikas prezidentu.

- Man ir palikuši patīkami iespaidi no tikšanās ar Valsts prezidentu un viņa kundzi. 30 medmāsiņu apbalvošana notika patiesi sirsnīgā gaisotnē. Valsts prezidents un viņa kundze aprunājās ar katru no mums, kopīgi nofotografējāmies. Tas bija ļoti emocionāli.

- Ko jūs novēlētu mūsu lasītājiem?

- Novēlu, lai bērni slimotu daudz mazāk. Tuvojas vīrusu slimību sezona, un, lai nesaslimtu, daudz jāpastaigājas svaigā gaisā, jādzer vitamīni. Tāpat jāveic potēšana, kas pasargā no sarežģījumiem pēc gripas, angīnas un citām slimībām, kuru dēļ tiek novājināta imunitāte. Vārdu sakot, esiet veseli!


Написать комментарий