Pasaules Banka: 2014.gadā gaidāma izaugsme

foto: flickr.com/ansik
foto: flickr.com/ansik

Pirmo reizi kopš globālās ekonomiskās krīzes uz stabilu izaugsmi šogad var cerēt pasaules bagātākās valstis. 

Tā gadskārtējā ziņojumā par izaugsmes prognozēm secinājuši Pasaules Bankas eksperti. Tikmēr, gatavojoties pasaules ekonomikas Forumam Davosā, atkārtoti izskanējis, ka arvien nozīmīgāku lomu globālajā ekonomikā spēlēs attīstības valstis.

Pasaules bagātākās valstis ir pagrieziena punkta priekšā. Taupības režīmi un neskaidrība pēc smagās globālās krīzes vairs nerada tik stipru spiedienu uz šo valstu ekonomikām, un tās ir labas ziņas visai pasaulei. Tā secina Pasaules banka, pirmo reizi pēdējo trīs gadu laikā paceļot globālās iekšzemes kopprodukta izaugsmes prognozi.

Veselīgāko bagāto ekonomiku saraksta augšgalā pašlaik ir ASV, taču arī Eiropas turīgākās zemes varot cerēt uz pozitīvām ziņām.

„Runājot par ekonomisko izaugsmi, bagātajās valstīs mēs varam sagaidīt ievērojamu kāpumu: Savienotajās Valstīs no 1,8 līdz 2,8%. Lielā mērā tas būs pateicoties faktam, ka šogad daudz mazāk ASV būs jūtama fiskālā konsolidācija. Eirozonā mēs redzam līdzīgu situāciju, lai gan skaitļi ir atšķirīgi: no mīnus 0,4% pērn izaugsme stiprināsies līdz 1,1%. Tas gan nenozīmē, ka pilnīgi visās eirozonas valstīs 2014. gadā būs vērojama stabila izaugsme, taču kopumā varam teikt, ka eirozonā situācija uzlabosies,” norāda Pasaules Bankas attīstības ziņojuma autors Endrjū Bērnss.

Kopumā Pasaules banka prognozē, ka globālais IKP šogad pakāpsies par 3,2%.

Tiesa, galvenais šīs izaugsmes dzinējs gan joprojām ir attīstības valstis, taču attīstīto valstu izkļūšana no gausās atveseļošanās procesa esot kā otra dzinēja ieslēgšana. „Fakts, ka pirmo reizi pēdējo piecu gadā bagātāko valstu ekonomiskā izaugsme sāk patrināties, ir labas ziņas arī attīstības valstīm, kurām nebūs jādara tik daudz pašu spēkiem nākamos pāris gadus. Kopumā attīstības valstu izaugsmes temps turpināsies, taču nebūs īpaši straujāks, jo jau tagad rādītāji ir labi,” pauž ziņojuma autors Bērnss.

Globālās ekonomikas atveseļošanās  pasaules valstu līderiem sniegs iespēju domāt par fundamentāliem risinājumiem. Tā paziņojis Pasaules ekonomikas foruma priekšsēdētājs nedēļu pirms Davosas foruma sākšanās. Viņš uzsvēris, ka šī gada sanāksme būs raksturojama ar piesardzīgu optimismu.

Foruma priekšsēdētājs arī paudis gandarījumu, ka šogad uz Davosu dosies arī arvien ietekmīgākās attīstības valsts Brazīlijas prezidente: „Prezidentes Rusefas līdzdalība Davosā ir lieliskas ziņas! Esmu pārliecināts, ka viņa piedalīsies diskusijās par reformām, kas nepieciešamas, lai pārvarētu šo globālās ekonomikas pusmūža krīzi.”

Tomēr ekonomisti arī brīdina – dažādie riski, kas apdraud eirozonas atlabšanu, Ķīnas izaugsmes stabilizēšanu un ASV fiskālo sistēmu, ir tikai samazinājušies, un nav pilnībā izskausti. 

16.01.2014 , 09:45

Toms Pastors , LSM


Написать комментарий