Aptauja: 86% autovadītāju auto tur minimālo ziemas inventāru, lāpstu -40%

foto: Laura Briede/focus.lv
foto: Laura Briede/focus.lv

Lielākā pašmāju degvielas tirgotāja „VIRŠI-A” veiktajā aptaujā, ar mērķi noskaidrot autovadītāju paradumus ziemā, secināts, ka 86% autovadītāju automašīnā tur ziemai nepieciešamā inventāra minimumu  - ledus skrāpi un sniega slotiņas, kamēr mazāk nekā pusei šoferu (40%) auto ir arī lāpsta sniega tīrīšanai.

74% aptaujāto atzīst, ka ievēro lelāku bremzēšanas distanci un priekšlaicīgi samazina ātrumu, savukārt 16% autovadītāju ziemas apstākļos savus braukšanas paradumus nemaina.

Kopumā  aptaujātie autovadītāji - 70% - atzīst, ka pirms ziemas iestāšanās ir sagatavojuši savu automašīnu un veic tās tehniskā stāvokļa pārbaudi, kas ļauj secināt, ka lielākā daļa šoferu pret sezonu maiņu izturas atbildīgi.

Auto eksperti par būtiskākajiem drošas braukšanas nosacījumiem ziemā min ceļa stāvokļa novērtēšanu, labu ceļa redzamības nodrošināšanu (tīrs vēja stikls un priekšējās lampas), ātruma samazināšanu, distances palielināšanu un strauju manevru neveikšanu.

Slidenie ceļi un tumšais diennakts laiks prasa lielākas koncentrēšanās un auto kontroles spējas nekā vasarā. Atbildot uz jautājumu, kurus no drošas braukšanas nosacījumiem autovadītājs ievēro, 68% aptaujāto atzīst, ka ziemas apstākļos cenšas neveikt strauju kustības maiņu, bet 52% respondentu izvēlās braukt ar mazāku braukšanas ātrumu un zemāku ātrumkārbas pārnesumu, nekā vasarā.

Jānis Riekstiņš, AS „VIRŠI-A” valdes priekšsēdētājs: „Kopumā autovadītāju attieksme pret paradumiem ziemas periodā ir drīzāk pozitīva, un šoferi sezonas maiņu neignorē. Vadītāji domā gan par transportlīdzekļa tehnisko stāvokli, apkopi un aprīkošanu, gan arī saviem braukšanas paradumiem.Acīmredzot aiz muguras ir pietiekami bargas ziemas, kas liek domāt preventīvi un sarūpēt vismaz pašas nepieciešamākās lietas transportlīdzekļa tīrīšanai. Tai pašā laikā, uzskatu, ir būtiski nepārtraukti atgādināt, lai autovadītāji izvēlas gan savām prasmēm, gan arī laika apstākļiem atbilstošu ātrumu, lai kustība uz ceļa būtu visiem satiksmē iesaistītajiem droša.””

Vērtējot ziemas inventāru, aptaujātie atzīst, ka visbiežāk izmantotais automašīnu aksesuārs ziemā ir ledus skrāpis un sniega slotiņa – šīs lietas vienmēr automašīnās ir 86% respondentu. Savukārt, lai izpestītu automašīnu no dziļa sniega vai nepielūdzama apledojuma, autovadītāji automašīnā tur lāpstu (40%) un maisiņu ar smiltīm (6%).Kā norāda “VIRŠI-A”, līdz ar biezāku sniega segu, autovadītājiem ir lietderīgi apsvērt papildaprīkojuma nodrošināšanu, piemēram, lāpstu.

„VIRŠI-A” mudina autovadītājus būt atbildīgiem un pārliecināties par savas automašīnas tehniskā stāvokļa atbilstību ziemas apstākļiem, kā arī ievērot drošas braukšanas principus un būt izpalīdzīgiem, ja kāds cits autovadītājs ir nokļuvis nelaimē.


Написать комментарий