Deputāti atbalstīja Amatniecības un radošās izglītības centra „Vaboles muiža” izveidošanas ideju

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kārtējā Daugavpils novada domes sēdē, kura notika vakar, 16. janvārī deputāti vienbalsīgi atbalstīja Amatniecības un radošās izglītības centra „Vaboles muiža” izveidošanas ideju Vaboles pagastā.

Kā pastāstīja Daugavpils novada domes Kultūras pārvaldes vadītāja Ināra Mukāne, Vaboles pagasts ir pazīstams ar savām tradīcijām, kā arī unikāliem kultūras mantojuma paraugiem, un Latgales tradicionālajām vērtībām un seno lauku amatu zināšanām.
Patlaban Vaboles Kultūras namā darbojas jaunatnes tautu deju ansamblis, amatieru teātris, etnogrāfiskais ansamblis „Vabaļis”, tāpat te ir atvērts Špoģu mākslas un mūzikas skolas mācību punkts. Savukārt Skrindu dzimtas muzejā ir apkopota informācija par Dienvidlatgales maizes cepšanas, alus darīšanas un koka amatniecības tradīcijām.

Tomēr pēc Kultūras pārvaldes vadītājas vārdiem uz šodienu visiem šiem pasākumiem pagastā trūkst telpu, tādēļ bagātīgais potenciāls netiek izmantots attīstībai. Turklāt muzejā nav kanalizācijas un tualetes, vāja elektroapgāde, vārdu sakot, tāds stāvoklis, kurš 21. gadsimtā neļauj pilnvērtīgi strādāt.

Tādēļ Daugavpils novada domes speciālistu grupa 2013. gada aprīlī veica Vaboles muižas apbūves izpēti un nonāca pie secinājuma, ka nepieciešams rekonstruēt Vaboles muižas vēsturisko pārvaldnieka māju (uz šodienu skolas kopmītnes ēku), kā arī ledus pagrabu (uz šodienu skolas darbnīcas), un izveidot Amatniecības un radošās izglītības centru ar nosaukumu „Vaboles muiža”, integrējot tajā Skrindu dzimtas muzeju, Špoģu mākslas un mūzikas skolas mācību punktu, amatnieku darbnīcas, izstāžu zāli, semināru un nodarbību telpas.

Tieši tādēļ 2014. – 2016. gadam izstrādātās „Vaboles muižas” koncepcijas mērķis ir paplašināt Skrindu dzimtas muzeja darbību, radot ap to plašu radošo teritoriju – tematisku ciematu ar jauniem radošo industriju un tūrisma piedāvājumiem, kā arī veicināt sabiedrības saliedēšanos, attīstīt sociālo uzņēmējdarbību, sniegt zināšanas par amatniecības un mājražošanas uzņēmumu izveidošanu un radīt platformu radošās izglītības attīstībai laukos.

Jāatzīmē, ka šīs idejas realizācijai Kultūras pārvalde prasīja Daugavpils novada domes finansējumu 21 343 eiro apmērā.
Atliek vien piebilst, ka visi deputāti bez papildjautājumiem un iebildumiem atbalstīja Amatniecības un radošās izglītības centra „Vaboles muiža” izveidošanas ideju.  


Написать комментарий