Mediķi iesaka daugavpiliešiem vieglu infekciju gadījumos neaizrauties ar antibiotiku lietošanu 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pasaules mediķi ir noraizējušies: pēc 20 gadiem cilvēku ārstēšana būs ļoti sarežģīta, un pat parastā operācija var beigties traģiski.
To visu var izraisīt nekontrolēta antibiotiku lietošana, kuru daudzi uztver kā universālu līdzekli, kas ārstē gan saaukstēšanos, gan nopietnas slimības, un lieto pat profilakses nolūkos.

Daugavpils reģionālās slimnīcas Bērnu nodaļas vadītājs Aleksandrs Papsujevičs pastāstīja portālam Gorod.lv, ka antibiotikas esot ļoti kaitīgas, ja tiek lietotas nekontrolēti. „Tādēļ mediķus arī māca atpazīt situācijas, kurās var iztikt bez antibiotikām un kurās to lietošana ir nepieciešama, piemēram, vīrusa slimību gadījumā.

Daudziem ar medicīnu nesaistītiem cilvēkiem par antibiotikām radies savāds priekšstats: vairākas slimības viņi vēlas ārstēt ar antibiotiku palīdzību, un, pat ja šādas nepieciešamības nav, griežas pie ārsta ar lūgumu izrakstīt tās. Savukārt cita daļa cilvēku, tieši otrādi, ir kategoriski pret antibiotiku lietošanu”, paskaidroja ārsts.

A.Papsujevičs uzskata par pareizu, ka mūsu aptiekās antibiotikas var iegādāties tikai pēc receptes. „Ja tās būtu brīvi pieejamas, to nepamatota lietošana novestu pie sliktām sekām: rastos vairāki pret antibiotikām nejūtīgi mikrobi. Tā būtu nopietna problēma.

Nav labi, ka mūsu cilvēki lieto kontrabandas medikamentus, kuri tiek ieviesti no kaimiņvalstīm. Es kā ārsts nevaru garantēt, ka tirgū pirktās zāles ir īstas un kvalitatīvas. Pat, ja uz iepakojuma ir „pareizas” etiķetes, šīs zāles var kaitēt cilvēka veselībai”, paziņoja ārsts.
Piemēram, britu zinātnieki konstatējuši, ka pēdējā laikā cilvēki arvien vairāk laika pavada slimnīcās, bet viņu veselības stāvoklis tikai pasliktinās, sākas dažādas komplikācijas. Ik gadu tiek reģistrēts liels gripas slimnieku nāves gadījumu skaits, jo paradums pat vieglas infekcijas ārstēt ar antibiotiku palīdzību noved pie tā, ka cilvēka organisms uz tām nereaģē.


Написать комментарий

Visas antibiotikas ir uz receptēm, tātad izraksta paši ģimenes ārsti.