Bērnu skaits ar diabētu dubultojies

foto: euroaptieka.lv
foto: euroaptieka.lv

Pirmā tipa cukura diabēta saslimšanas gadījumu skaits kopumā pēdējo desmit gadu laikā ir gandrīz dubultojies, sevišķi pieaugusi saslimstība vecuma grupā līdz četriem gadiem, liecina Bērnu slimnīcas dati.

Arī otrā tipa cukura diabēts bērniem līdz 18 gadiem pirms desmit gadiem bija retums, pašlaik tādu ir četri – seši pacienti gadā, norāda Bērnu slimnīcas endokrinoloģe Una Lauga-Tuņina.

Bērnu slimnīcā ik gadu ar diagnozi – cukura diabēts – nonāk gandrīz visi Latvijā saslimušie bērni – aptuveni 60 līdz 70 jaunu cukura diabēta pacientu. Ārste endokrinoloģe norāda uz zinātniski pierādītiem faktiem, kas jāzina ne vien pacientu vecākiem, bet sabiedrībai kopumā. Pirmā tipa cukura diabēta attīstība ir tieši saistīta ar cilvēka imūno sistēmu. Ir norādes uz to, ka agrīna – līdz gada vecumam – govs piena un glutēnu saturošu produktu ieviešana uzturā var palielināt saslimstības risku. «Iespējams, sava loma slimības attīstībā ir pazeminātam D vitamīna līmenim asinīs, kā arī dažām infekcijas slimībām,» pieļauj U. Lauga-Tuniņa. Savukārt otrā tipa cukura diabēta attīstībā galvenais riska faktors ir liekais svars, mazkustīgs dzīvesveids, kā arī ģenētiskais fons – otrā tipa cukura diabēta gadījumi tuviem radiniekiem. «Joprojām notiek pētījumi, taču skaidrs, ka abu tipu cukura diabēta risku nosaka vairāku faktoru kombinācija,» saka ārste.

Agrīnā vecumā par profilaktisku pasākumu varētu uzskatīt krūts barošanu (līdz gadam) un adekvātu D vitamīna lietošanu (vismaz līdz 3 gadu vecumam). Lai novērstu otrā tipa cukura diabēta epidēmiju, par kuru šobrīd runā ASV un Āzijā, galvenais ir veselīgs uzturs ar vecumam atbilstošu kaloriju daudzumu un regulāra fiziskā slodze. Pētījumi pierāda, ka šāda profilakse samazina otrā tipa cukura diabēta risku par 50–70 procentiem.

Cukura diabēts ir hroniska slimība, kuras norisi lielā mērā nosaka pacienta zināšanas. Pierādījumi liecina, ka labi apmācīti pacienti retāk nokļūst slimnīcā ar akūtiem slimības paasinājumiem un viņiem ir mazāks slimības vēlīno komplikāciju risks. Lai veicinātu pacientu un viņu vecāku zināšanas par šo slimību un būtiski uzlabotu slimības paškontroli, Bērnu slimnīca no 2014. gada janvāra piedāvā bērnu vecākiem iespēju pierakstīties uz ambulatoru diabēta pacientu apmācību. Pierakstīties iespējams, zvanot pa vienoto reģistrācijas numuru 8866 vai elektroniski – poliklīnika@bkus.lv, norādot savu vārdu, uzvārdu, kontakttālruni un paužot vēlmi reģistrēties cukura diabēta apmācībām.


Написать комментарий