Ēģipte Al Jazeera žurnālistus apsūdz par kalpošanu Musulmaņu brālībai

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ēģiptes prokuratūra ceturtdien apsūdzējusi trīs arestētos telekanāla "Al Jazeera" žurnālistus, ka viņi pārraidījuši melīgas ziņas, lai tādējādi pakalpotu tagad par teroristu organizāciju atzītajai Musulmaņu brālībai, ziņo LETA-AFP.

Trīs žurnālisti tika arestēti 29.decembrī Kairas viesnīcā. Viņu vidū ir Pēteris Greste - latviešu izcelsmes Austrālijas žurnālists, kurš savulaik strādājis BBC - un Muhameds Adels Fahmi, kuram ir Ēģiptes un Kanādas pilsonība.

"Apsūdzētie pratināšanas laikā atzinās, ka viņi pieder teroristu organizācijai" - Musulmaņu brālībai, teikts prokuratūras paziņojumā.
Žurnālisti, kas nav bijuši oficiāli akreditēti, savus materiālus veidojuši tā, "lai ārzemēs nomelnotu Ēģiptes tēlu un kalpotu starptautiskās teroristu organizācijas interesēm", skaidroja prokuratūra.

Žurnālistu advokāti un "Al Jazeera" apsūdzības noraida kā melīgas.

"Mūsu žurnālistiem izvirzītās apsūdzības neiztur nekādas pārbaudes," norādīja raidorganizācijas preses pārstāvis Osama Saīds.
Fahmi ir pazīstams Kairas žurnālists, kurš agrāk strādājis telekanālā CNN. Par viņa saitēm ar Musulmaņu brālību nekas nav zināms.
Ieslodzījumā joprojām tiek turēti vēl divi citi "Al Jazeera" žurnālisti, arī Abdulla Elšami, kurš tika arestēts 14.augustā, kad, drošības struktūrām Kairā iebrūkot apvērsuma pretinieku protesta nometnē, tika nogalināti vairāki simti cilvēku.

3.jūlijā Ēģiptē notika armijas apvērsums, kurā tika gāzts pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais prezidents Muhameds Mursi. Pēc apvērsuma izvērstas plašas represijas pret gāztā valsts galvas pārstāvēto Musulmaņu brālību.

Arestēti aptuveni 2000 brālības biedru, arī visa organizācijas vadība. Aptuveni tūkstotis brālības biedru nogalināti, drošības struktūrām apspiežot apvērsuma pretinieku protestus.

2011.-2012.gada parlamenta vēlēšanās lielāko balsu skaitu un teju pusi vietu parlamenta apakšnamā saņēma Musulmaņu brālības politiskā spārna Brīvības un taisnīguma partijas vadītais bloks. Tiesa vēlēšanas vēlāk atzina par "antikonstitucionālām", un parlaments tika izformēts.


Написать комментарий