Lauksaimnieki protestēs pret valdības vilcināšanos apstiprināt zemes iegādes kritērijus

foto: m.la.lv
foto: m.la.lv

Lai mudinātu valdības pārstāvjus apstiprināt zemes iegādes kritērijus lauksaimniecības zemei, otrdien, 21.janvārī pl.11 lauksaimnieki pulcēsies protesta akcijā pie Ministru kabineta (MK) ēkas Rīgā, Brīvības bulvārī 36, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) sabiedrisko attiecību konsultante Sabīne Puķe.

Viņa skaidro, ka šīs nedēļas sākumā MK darba kārtībā netika iekļauts jautājums par lauksaimniekiem kritiski svarīgajiem grozījumiem likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos", kuri paredz noteikt vairākus ierobežojumus lauksaimniecības zemes iegādei. Līdz ar gaidāmajām izmaiņām valdībā, lauksaimnieku organizācijas ir pārliecinātas, ka otrdiena, 21.janvāris, ir pēdējais brīdis, lai likuma grozījumi tiktu atbalstīti un tālāk virzīti izskatīšanai Saeimā.

Ņemot vērā iepriekšējo vilcināšanos un bažas par zemes uzpircēju ietekmi lēmuma pieņemšanā, lauksaimnieki no biedrības ''Zemnieku saeima'', LLKA, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija, Latvijas Statūtsabiedrību asociācija, Latvijas Jauno Zemnieku klubs un Latvijas Zemnieku federācija pirms valdības sēdes pieprasīs valdības atbalstu zemes iegādes kritērijiem.

LLKA valdes priekšsēdētāja vietniece Ilze Aizsilniece uzskata, ka ilgā vilcināšanās ar lēmuma pieņemšanu liek izdarīt secinājumus, ka paredzētie kritēriji ir ļoti nevēlami ietekmīgiem uzņēmumu grupējumiem. "Zeme ir viens no nedaudzajiem mūsu resursiem, kuru nedrīkstam pakļaut spekulatīviem darījumiem, kamēr strādātgribošiem lauksaimniekiem ir apdraudēta attīstība vai pat saimniecības pastāvēšana. Aicinām savus biedrus nestāvēt malā un paust savu attieksmi šajā svarīgajā jautājumā otrdien pie Ministru kabineta," uz akciju aicina Aizsilniece.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja savukārt uzskata, ka jāatrod tāds risinājums, kas sakārtotu likumdošanu tā, lai resurss nonāk tiem, kas var un vēlas ražot lauksaimniecisko produkciju, tādējādi veicinot valsts ekonomiku. Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja Agita Hauka arī norāda, ka zemei ir jābūt pieejamai lauksaimnieku ģimenēm, kuras ražo lauksaimniecisko produkciju, veicina nodarbinātību un nodrošina Latvijas tirgu ar pārtiku.

Grozījumos likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" ir iekļauti kritēriji, kuri tiktu piemēroti lauksaimniecībā izmantojamās zemes (LIZ) iegādei, lai veicinātu lauksaimniecībā izmantojamās zemes nonākšanu tam paredzētajam nolūkam - lauksaimnieciskajai ražošanai, nevis investīciju darījumiem. Lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas sadarbībā ar Zemkopības ministriju ir izstrādājušas kritērijus, kuri turpmāk tiks piemēroti LIZ pirkšanas darījumiem. Piemēram, lauksaimnieciskās zināšanas vai darba pieredze, obligāta zemes izmantošana lauksaimnieciskās produkcijas ražošanai, nosacījumi jaunajiem lauksaimniekiem. Likumprojekts neliegs lauku īpašumu iegādi arī pilsētniekiem.


Написать комментарий