Krievija pastiprina militārās piegādes Sīrijai

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pēdējās nedēļās Krievija pastiprinājusi militārā aprīkojuma, tai skaitā bruņutransportieru, bezpilota lidaparātu un vadāmo aviobumbu piegādes Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem, atsaucoties uz informētiem avotiem, ziņo aģentūra "Reuters".

Maskava, kura cenšas paplašināt savu ekonomisko un politisko ietekmi Tuvajos Austrumos, ir galvenais konvenciālo ieroču piegādātājs Sīrijai, sniedzot Asadam vitāli nepieciešamo atbalstu gandrīz trīs gadus ilgstošajā karā, kā arī bloķējot Rietumvalstu mēģinājumu vērst plašas soda sankcijas pret Damasku.

Ziņas par bruņojuma piegādēm izskanējušas laikā, kad nākamajā nedēļā Šveicē plānotas Sīrijas miera sarunas, sadrumstalotā opozīcija nespēj vienoties par piedalīšanos, bet arvien lielākas Rietumu bažas rada ārzemju radikālo kaujinieku aktivitāte Sīrijas nemiernieku rindās. Sīrijas amatpersonas pat apgalvo, ka dažu Rietumvalstu izlūkdienesti Damaskā ar Asada valdību apsprieduši sadarbību radikālo kaujinieku apkarošanā.

Asada spēki kopš decembra ir saņēmuši ieroču un cita militārā aprīkojuma sūtījumus, tai skaitā izlūkošanas bezpilota lidaparātus, “Reuters” uzzināja no vairākiem avotiem.

“Desmitiem “Antonov 124” [Krievijas transporta lidmašīna] lidmašīnu piegādā bruņutransportierus, novērošanas ekipējumu, radarus, elektroniskās karadarbības sistēmas, helikopteru rezerves daļas un dažādus ieročus, to skaitā vadāmās bumbas lidmašīnām,” aģentūrai atklāja avots no Tuvo Austrumu drošības struktūrām.

“Krievu konsultanti un izlūkošanas eksperti caurām diennaktīm vada novērošanas bezpilota lidaparātus, lai palīdzētu Sīrijas spēkiem noteikt nemiernieku pozīcijas, analizēt viņu spējas un dot precīzus artilērijas un aviācijas triecienus,” turpināja avots.

Krievijas ieroču eksporta monopoluzņēmuma “Rosoboronexport” pārstāvis aģentūrai paziņoja, ka nevar komentēt ieroču piegādes Sīrijai. Ar Sīrijas amatpersonām “Reuters” neizdevās sazināties.

Krievija iepriekš ir teikusi, ka ar ieroču piegādēm Sīrijai tā nepārkāpj starptautiskās saistības un nepārdod Damaskai uzbrukuma ieročus.

To, ka notiek ieroču piegādes, aģentūrai apstiprināja arī kāds avots starptautiskajā ieroču industrijā. Krievija ieročus piegādā pati, vai savāc brīvos krājumus no tādām valstīm kā Bulgārija, Rumānija un Ukraina, kuras nevar atļauties atteikt krieviem, stāsta avots.

Ieroču plūsmas pārzinātāji norāda, ka Bulgārijā, Rumānijā un Ukrainā ir vieglo ieroču krājumi, kas ražoti jau kopš padomju laikiem, kad ar Maskavas palīdzību te uzceltas bruņojuma rūpnīcas.

Bulgārijas Ārlietu ministrija norāda, ka ieroču tirdzniecību pārraugošā institūcija nav autorizējusi nevienu ieroču sūtījumu Sīrijai. Bijušais bulgāru ārlietu ministrs Solomons Pasijs “Reuters” komentē, ka “ir ļoti maz ticams”, ka NATO un Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts iesaistītos šādās darbībās.

Iesaistīšanos ieroču piegāžu shēmā noliedz arī Ukrainas Ārlietu ministrija. Rumānijas pārstāvji uz aģentūras jautājumiem nav atbildējuši.

Krievija saprot, ka ir jāatbalsta Asads, lai saglabātu savu ietekmi un paturētu pa tvērienam Sīrijas naftas un gāzes rezerves, stāsta ieroču industrijas avots, norādot, ka bruņojums pavisam noteikti plūst uz Sīriju.

Krievijas kompānija “Soyuzneftegas” decembrī parakstīja ar Sīriju 90 miljonu dolāru (66 miljoni eiro) līgumu par naftas izpēti un ieguvi 2190 kvadrātkilometru lielā Vidusjūras teritorijā pie Sīrijas krastiem.

Krievija ir ieinteresēta saglabāt un nostiprināt savas pozīcijas Tuvajos Austrumos caur Sīriju un Irānu, jo ar Muamara Kadafi gāšanu jau ir zaudējusi savas pozīcijas Lībijā.

Pagājušajā nedēļā “Reuters” atklāja, ka Maskava ar Teherānu pārrunā barteri – 1,5 miljardu dolāru (1,1 miljardi eiro) vērtu naftas pret preču maiņu katru mēnesi, kas draud iedragāt pret Irānu vērsto starptautisko sankciju efektivitāti.

Toms Valace no bezpeļņas izpētes grupas “C4ADS” skaidro, ka Asadam ir ļoti nepieciešams atjaunot savas rezerves. Parasti cilvēki iedomājas tikai patronas, bet neizprot, cik neticami sarežģīta loģistika nepieciešama mūsdienu mehanizētajam karam, viņš skaidro.

“Tanku ķēžu posmi, helikoptera lāpstiņas, aviācijas degviela, lodīšu gultņi, žiroskopi - gandrīz katras iekārtas katrs elements var salūst un salūzīs bez apkopes vai nomaiņas,” stāsta eksperts.

Kravas piegādātas ar lidmašīnām uz Latākijas lidostu un ar kuģiem Latākijas un Tartūsas ostās, informē avots Sīrijas opozīcijā. Viņš stāsta, ka Tartūsas osta, kurā atrodas arī Krievijas bāze, laiku pa laikam, parasti naktīs, uz vairākām stundām tiek slēgta un tajā nav atļauts iekļūt darbiniekiem bez īpašas atļaujas, kas esot skaidra norāde uz militārajām piegādēm.

“C4ADS” eksperts piekrīt, ka bruņojums var tikt piegādāts gan pa jūru, gan gaisu. Vieglāks un mazāk izturīgs ekipējums parasti tiek krauts lidmašīnās, bet smagas un lielas kravas kuģos, viņš norāda.

Pilsoņu karš Sīrijā turpinās jau teju trīs gadus. Vairāk nekā deviņi miljonu sīriešu ir devušies bēgļu gaitās.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 126 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi.


Написать комментарий