Aicinās rosināt krimināllietu par eiro ieviešanu bez referenduma

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Biedrība Latvija par latu ceturtdien, 16.janvārī, iesniegs Ģenerālprokuroram iesniegumu, kurā aicinās rosināt krimināllietu par eiro nelikumīgu ieviešanu nesagaidot iespējamos referendumus un to rezultātus.

Krimināllikuma 90.pants paredz kriminālatbildību par referendumu novilcināšanu un līdzīgām darbībām, informē biedrība.

Iesniegumā, kas adresēts Ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram teikts, ka «biedrība Latvija par latu uzskata, ka no 2014.gada 1.janvāra Latvijā tika nelikumīgi ieviesta pārnacionāla valūta eiro (euro), jo tika pārkāpti Satversmes 1., 2., 89.; Krimināllikuma 21., 23., 90.(1)., 279., 317., 318.; Valsts pārvaldes iekārtas likuma 6., 10.; Par tiesu varu 271(2), 28.(1) likumu panti. Līdz ar to biedrībai nebija iespēju realizēt savas tiesības un vākt parakstus referenduma rosināšanai (pielikumā).»

«Satversmes tiesa pārkāpa Krimināllikuma 90.(1) pantu – kavēja tautas nobalsošanu. Zinot par valdības plāniem ieviest eiro no 2014.gada 1.janvāra, ārkārtējas situācijas dēļ un steidzamā kārtā tā tomēr neizskatīja Lietu Nr.2013-06-01 (par likuma «Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu» 23.panta piektās daļas 2.punkta un 23.1 panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 1.pantam), nepieņēma lēmumu šajā jautājumā un nelika šķēršļus eiro ieviešanai pirms nav bijusi skaidrība par referendumu iespējamību. Likums paredz izvērtēt konkrētas situācijas specifiku un steidzamību un lietas izskatīt iespējami īsā laikā.

Latvijas izpildvara un Latvijas Banka, nesagaidot vēl arvien iespējamos (trīs dažādu organizāciju rosinātos) referendumus un to rezultātus, no 2014.gada 1.janvāra ieviesa eiro. Tas ir pretrunā demokrātijas pamatprincipiem, norāda uz suverēnas varas uzurpāciju, iedzīvotāju tiesību ignoranci, savu pilnvaru pārsniegšanu, lēmumu pieņemšanas secības un labas valsts pārvaldes neievērošanu. Likums nosaka, ka visa valsts pārvalde atrodas vienotā hierarhiskā sistēmā un izpildvarai nebija tiesību ieviest eiro apsteidzot laiku un nesagaidot iespējamos referendumus un to rezultātus,» norāda iesnieguma autori.

«Biedrība aicina rosināt krimināllietu un pastāv uz to, lai pēc iespējas īsākā laikā tiktu novērsts šis būtiskais kaitējums valstij un iedzīvotāju tiesībām, kā arī novērstas nelabvēlīgās sekas, kas radušās no eiro ieviešanas bez referenduma – ieskaitot latu iznīcināšanas apturēšanu,» teikts iesniegumā.

Kā zināms, no 2014. gada 1.janvāra Latvija ir pievienojusies Eiropas Ekonomikas un monetārajai savienībai jeb eirozonai, un par Latvijas nacionālo valūtu ir kļuvis eiro.


Написать комментарий