LCB var apskatīt pasakainu Daugavpili piektklasnieku acīm

foto: lcb.lv
foto: lcb.lv

Šā gada februāra sākumā literāro pasaku autorei, māksliniecei Margaritai Stārastei aprit 100 gadu jubileja.

Viņas ilustrācijas ir īpašas un sirsnīgas. Daudzi no mums atceras viņas pasaku varoņus: mazus jaukus rūķīšus, sniegavīrus ar lieliem sarkaniem deguniem un interesantus dzīvnieciņus. Uz viņas pasaku, kalendāru un atklātņu ilustrācijām izauga vairākas paaudzes.

Viena no viņas populārākajām grāmatām, kuru autore uzrakstīja 28 gadu vecumā, ir „Zīļuks” – pamācošs un interesants stāsts par to, ka slinks un nelaipns cilvēks kļuva par īstu varoni.

Par godu M.Stārastes jubilejai Latgales Centrālā bibliotēka (LCB) organizēja skolēnu radošo darbu konkursu.

Līdz 4.februārim LCB būs apskatāma Daugavpils vispārizglītojošo mācību iestāžu 5.klašu skolēnu literāro pasaku un ilustrāciju konkursa darbu izstāde „Zīļuka ceļojums pa Daugavpili”. Pirmdien, 3.februārī, plkst.15:00 LCB abonementā notiks izstādes radošo darbu prezentācija, konkursa dalībnieku nominēšana un apbalvošana.

Pēc LCB sabiedrisko attiecību speciālistes Ineses Vaivares vārdiem, 5.klašu skolēni aktīvi piedalījās konkursā: sacerēja un zīmēja Zīļuka piedzīvojumus mūsu pilsētā.

Izstādē apskatāmi aptuveni 30 skolēnu darbi, kuros Daugavpils ir attēlota kā pasaku pilsēta.
Jāatzīmē, ka Margarita Stāraste sāka zīmēt jau bērnībā: viņas tēvs sapņoja, ka meita kļūs par mākslinieci, tādēļ uzdāvināja viņai zīmuļus, tiklīdz meita iemācījās staigāt.
„Bez pasakām pasaule būtu garlaicīga. Pasakas ir nepieciešamas pat pieaugušajiem. Arī pieaugušie tic Ziemassvētku vecītim un Lieldienu zaķim. Pasaka ir varavīksne, kas izkrāso mūsu pelēko ikdienu, tā ieaudzina bērnos ētiskas un estētiskas normas, rosina fantāziju. Pasakās vienmēr ir labas beigas.
Mans uzdevums ir dāvāt bērniem sirsnību un mīlestību. Mīlestību pat uz vismazākajām būtnēm, kuras ir grūti pamanāmas. Es mācu mīlēt visu dzīvo un saprast, ka katram var sāpēt”, saka M.Stāraste.
Jāatzīmē, ka viņas grāmatas tiek ieteiktas lasīšanai sākumskolā, kaut arī tās var lasīt jebkurā vecumā, jo grāmatas atšķiras ar bagātu un interesantu valodu, krāsainām ilustrācijām.


Написать комментарий