Obama sola neizspiegot ASV sabiedrotos un reformēt Nacionālo Drošības aģentūru

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Amerikas Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama (Barack Obama) paziņojis, ka ir aizliedzis slepus noklausīties sabiedroto valstu līderu sakaru līdzekļus un ar vairākām reformām ierobežos amerikāņu tālruņu datu vākšanu.

Obama par šiem soļiem paziņojis aptuveni pusgadu pēc tam, kad ziņas, ko nopludināja ASV Nacionālās Drošības Aģentūras (NDA) bijušais darbinieks Edvards Snoudens (Edward Snowden), izraisīja virkni diplomātisku un politisku skandālu abpus Atlantijas okeānam.

Savā runā prezidents centies pārliecināt gan amerikāņus, gan sabiedrotās valstis, ka ASV ņems vērā satraukumu, ar kādu uztverta informācija par NDA slepeno jaukšanos personu privātajā dzīvē.

«Reformas, ko es šodien piedāvāju, dos lielāku pārliecību amerikāņu tautai, ka iedzīvotāju tiesības tiek aizsargātas, taču arī mūsu izlūkdienesti un varas iestādes nezaudēs instrumentus, kas tām vajadzīgi, lai mēs būtu drošībā,» sacījis Obama.

Runā tomēr nav pausta apņemšanās slēgt bēdīgi slavenās ASV elektroniskās spiegošanas programmas. Kā vēsta Reuters, presē aizvadītajā nedēļā parādījušās ziņas, ka NDA joprojām katru dienu no mobilajiem tālruņiem visā pasaulē saglabā ap 200 miljoniem īsziņu un aptuveni 100 000 datoru ir ievietota programmatūra, kas šim izlūkdienestam ļauj tos izspiegot.


Написать комментарий