Pabriks uzskata, ka Latvijas uzņēmumiem būs iespēja piedalīties armijas tehnikas modernizēšanā

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Demisionējošās valdības aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) uzskata, ka Latvijas uzņēmumiem pavērsies iespēja piedalīties bruņoto spēku mehanizācijas modernizēšanā, ziņo LETA.

Komentējot Ventspils mēra Aivara Lemberga (Ventspilij un Latvijai) paziņojumu, ka ASV Latvijas ieroču rūpniecībā būtu jāiegulda investīcijas, līdzīgi kā to padomju laikos darīja Krievija, Pabriks aģentūrai LETA norādīja, ka NATO ir iespēja arī Latvijas uzņēmējiem attīstīt savu uzņēmējdarbību, tāpēc Aizsardzības ministrija vienmēr ir atbalstījusi vietējo uzņēmēju iesaisti dažādos NATO konkursos.
Tāpat viņš atbalstījis Latvijas Drošības un aizsardzības industrijas dibināšanu, kas apvieno nozarē strādājošos uzņēmējus.

Tajā pašā laikā ministrs norāda, ka situācija ar militāro industriju NATO valstīs nav tāda pati kā PSRS laikos, kad visi uzņēmumi piederēja valstij.

Lielākā daļa NATO militārās rūpniecības ir privātās rokās un darbojas pēc brīvā tirgus konkurences noteikumiem. Vienīgais veids, kādā var nodrošināt militārās rūpniecības attīstību Latvijā, ir caur Nacionālo bruņoto spēku modernizācijas projektiem un Latvijas iesaisti NATO kopīgos projektos, norādīja Pabriks.

"Vēlos norādīt, ka primāri Latvijai NATO ir svarīgākais drošības garants. Tāpat tā ir iespēja Latvijas armijai attīstīties līdzvērtīgi citu dalībvalstu bruņotajiem spēkiem, piedaloties kopīgās mācībās un vingrinājumos un gūstot neatsveramu pieredzi, kas citkārt tādā līmenī noteikti nebūtu iespējams, vai arī prasītu daudz lielākus finanšu ieguldījumus, nekā veltām aizsardzībai šobrīd," uzsvēra ministrs.

Pabriks atgādināja, ka pagājušajā gadā pieņemts lēmums uzsākt bruņoto spēku mehanizāciju, kuras ietvaros pavērsies iespējas arī Latvijas uzņēmumiem. "Latvijai noteikti ir iespēja attīstīt dažādus nišas produktus, piemēram, tādus, kas saistīti ar jaunajām tehnoloģijām," piebilda ministrs. Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrijas (AM) budžeta izdevumi 2014.gadā plānoti 225 682 358 eiro apmērā. 2 220 141 eiro (1 560 323 latus) plānots tērēt Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku brigādes mehanizācijai. Pabriks iepriekš Saeimas komisijā pastāstīja, ka 2,2 miljoni eiro ir "tikai sēklas nauda", jo ar šādiem līdzekļiem bruņutehnikas pirkumam būs par maz. Bruņutehnikas iegāde nostiprinās bruņoto spēku kaujasspējas un mobilitāti, kas vienlaicīgi spēs kalpot nacionālajai aizsardzībai un līdzdalībai starptautiskajās operācijās.


Написать комментарий