ZM: Arī turpmāk gaļas un zivju kūpināšanā varēs izmantot koksni

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Arī pēc 2014.gada 1.septembra gaļas un zivju kūpināšanā nebūs aizliegts izmantot koksni, informē Zemkopības ministrija.

Vienlaikus ir jāņem vērā, ka 2014.gada 1.septembrī stājas spēkā jauna benzo(a)pirēna norma (EK Regulas 835/2011) kūpinātā gaļā un kūpinātas gaļas produktos, kūpinātās zivīs un kūpinātu zivju produktos. Tas gan neattiecoties uz šprotēm – tā kā šprotēm norma paliek iepriekšējā, atzīmēts ministrijā.

Tiek uzsvērta, ka Eiropas Komisija (EK), izvērtējot jebkādu normu piemērošanu, ņem vērā, ka pārtiku piesārņojošo vielu maksimāli pieļaujamās koncentrācijas līmeņiem jābūt nekaitīgiem un tik zemiem, cik iespējams, pamatojoties uz labu ražošanas praksi.

Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Komisijas eksperti 2011.vienojās noteikt zemāku policiklisko aromātisko ogļūdeņražu pieļaujamo līmeni kūpinājumos. Tās ir vēzi izraisošas vielas, kas rodas dažādos rūpnieciskos procesos – ne tikai kūpinot, bet arī, piemēram, žāvējot.

Atļautā benzo(a)pirēna norma tiks samazināta no 5 μg/kg uz 2 μg/kg, savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa no 30 μg/kg uz 12 μg/kg.

Šādas normas tika pieņemtas jau 2011.gadā un to ieviešanai tika noteikts trīs gadu pārejas periods, kas beidzas 2014.gada 1.septembrī.
Pārtikas produktus, kuri tiks saražoti un laisti tirgū līdz 2014. gada 1.septembrim saskaņā ar šobrīd spēkā esošajām normām, varēs turpināt iztirgot pēc šā datuma līdz to minimālā derīguma termiņa vai izlietošanas termiņa beigām.

Kā norāda Zemkopības ministrija, šo izmaiņu mērķis ir nodrošināt patērētājiem iespēju iegādāties veselīgāku pārtiku.

Šis lēmums nenozīmē tradicionālo kūpināšanas metožu aizliegumu. Lai panāktu pēc iespējas zemu kaitīgo ogļūdeņražu līmeni, svarīgi izmantot labu kūpināšanas praksi – jālieto malka ar zemu lignīna un sveķu saturu (piemēram, nevajag lietot skujkoku malku). Veselībai kaitīgo ogļūdeņražu saturu var samazināt, palielinot attālumu starp kūpināmo produktu un dūmu avotu, kā arī kūpināšanas laikā novēršot tauku pilēšanu no produkta dūmu avotā. Iespējami arī tehniski risinājumi, piemēram, filtrs, kas atfiltrē daļiņas, kas produktam piesaista kaitīgos ogļūdeņražus no dūmiem.

Turklāt, ja būs nepieciešams, Eiropas Komisija ir gatava meklēt risinājumus, lai novērstu iespējamu kaitējumu uzņēmējdarbībai, taču šajā gadījumā nepieciešami pārliecinoši pierādījumi, ka ogļūdeņražus to ražotajos produktos nav iespējams samazināt līdz noteiktajai normai.


Написать комментарий