Francijā pieņemts pirmais tiesas spriedums par rasismu pret baltās rases pārstāvi

foto: ispectr.ru
foto: ispectr.ru

Pirmo Francijas tiesvedības vēsturē spriedumu par rasismu pret baltādaino pamatiedzīvotāju pieņēma Francijas Apelācijas tiesa.
Apsūdzētais, kuru pieķēra par garāmgājēja sišanu ar rasistiskiem aizvainojumiem, tika piespriests četru gadu cietumsods, turklāt rasisms lietā kļuva par vainu pastiprinošu apstākli.

Kopā cietumā notiesātajam būs jāpavada vismaz 3 gadi. Vēl viens gads viņam piespriests nosacīti. Tiesneši piemēroja stingru soda mēru, ņemot vērā apstākli, ka cietušajam tika izteikti aizvainojumi uz rasu naida pamata, – ziņo newsru.com.

Incidents notika 2010. gada septembrī Parīzes metro stacijā pie Ziemeļu stacijas, kuras apkārtne ir pazīstama ar nelabvēlīgu kriminogēno situāciju.

Agri no rīta divi jaunieši palūdza garāmgājējam cigareti. Pēc upura apgalvojumiem viņi sāka viņu apvainot un drīzumā pārgāja uz sišanu, pavadot savas darbības ar klaigām „riebīgais baltais, pretīgais francūzis”. Kautiņa gaitā cietušais guva vairākas nopietnas durtas brūces. Uzbrucēji nozuda.

Tiesas priekšā stājās tikai viens noziedznieks – otro izmeklētāji tā arī neatrada. Pēc likteņa ironijas cilvēks, kurš nonāca uz apsūdzēto sola, pats pieder pie vairākuma rases. Viņam ir frančiem raksturīgs vārds Arno, un, kā viņš pats apgalvo, viņš nav rasists, bet notikušo izskaidro ar refleksu darbību, kuri viņam ir izstrādājušies, dzīvojot kopā ar imigrantiem Parīzes nelabvēlīgajās piepilsētās.

Starp citu vēlāk apsūdzētais paziņoja, ka neizkliedza nekādus apvainojumus, neskatoties uz cietušā un aculiecinieku liecībām. Visi rasistiskie paziņojumi nāca no viņa biedra – arābu izcelsmes jaunieša, kurš līdz šim brīdim slēpjas.

„Šo tiesu pārvērš par procesu par rasismu, kāds tas nav”, – komentēja tiesas lēmumu apsūdzētā advokāts Greguārs Etrijars. Pēc viņa vārdiem šo lēmumu viņš pārsūdzēs kasācijas tiesā.


Написать комментарий