Vara cenai šogad paredz kritumu

foto: db.lv
foto: db.lv

Šajā gadā vara cenas varētu sarukt, atsaucoties uz ekspertu prognozēm, raksta MarketWatch.

Goldman Sachs analītiķi paredz, ka šajā gadā vara cena Londonas Metālu biržā vidēji sasniegs 6850 dolārus par tonnu jeb aptuveni 3,11 dolārus par mārciņu. Tas ir mazāk nekā iepriekš prognozētie 7328 dolāri par tonnu jeb 3,32 dolāri par mārciņu.

Analītiķi lēš, ka šajā gadā vara pārpalikums sasniegs 385 tūkstošus tonnu. «Tas atspoguļo spēcīgu izaugsmi piedāvājuma pusē, kas ir rezultāts desmit gadus ilgušajam ieguves kapitāla palielinājumam, kā arī spēcīgo uzrāvienu kausēšanas produkcijas izlaidē 2014. un 2015.gadā,» norāda eksperti.

Nākamajā gadā cenas saruks līdz vidēji 6600 dolāriem par tonnu.

Trešdien vara cena Londonas Metālu biržā bija ap 7335 dolāriem par tonnu, savukārt Ņujorkas Comex vara cena marta piegādēm bija 3,35 dolāri par mārciņu.

«Kad ASV Federālo Rezervju sistēma beigs printēt 80 miljardus dolāru mēnesī, lai iegādātos parādzīmes, procentu likmes var pieaugt, kas var apstādināt uzlabošanos ASV mājokļu tirgū, un veicināt pat recesiju,» sacījis D’Amore McKim School of Business finanšu profesors Džefferijs Borns.

Tādējādi šīs bailes ir padarījušas piesardzīgas korporācijas, kuras paredz nelielu ražošanas apjomu izaugsmi šajā gadā, pat neskatoties uz to, ka nav paziņots par kvantitatīvās mīkstināšanas programmas beigām šajā gadā, uzsvēris eksperts. Viņš skaidro, ka šādā vidē var prognozēt samērā drūmas perspektīvas vara cenai, jo blakusefekti nākamā gada laikā cenas var samazināt. 


Написать комментарий