Daugavpilieši un pilsētas viesi varēs apmeklēt ārzemju kolektīvu koncertus, apgūt sveču liešanu un niedru stabuļu izgatavošanu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Reizi divos gados mūsu pilsētā tiek rīkots Starptautiskais masku festivāls. Šogad notiks X Daugavpils Starptautiskais folkloras festivāls.

Preses konferencē pilsētas domē Kultūras pārvaldes vadītāja Eleonora Kleščinska pastāstīja, ka šogad nolemts mainīt pasākuma formātu un paplašināt tā ģeogrāfiju. Šogad jubilejas festivāls tiks veltīts folklorai. Tajā piedalīsies 5 pasaules valstis, ieskaitot Latviju, kurai ir bagāta folklora un etnogrāfisko kolektīvu vēsture.

Pēc Kultūras pārvaldes vadītājas vārdiem, Starptautiskajā folkloras festivālā piedalīsies radošie kolektīvi no Lietuvas, Baltkrievijas, Ukrainas, Gruzijas un Krievijas. Turklāt šī vērienīga pasākuma rīkošanas datumi nav nejauši, festivāls notiks ziemas vidū – 31.janvārī un 1.-2.februārī.

Jāatzīmē, ka svētdien, 2.februārī, mūsu valstī atzīmē Sveču dienu, kurā nav jāstrādā, bet gan jāiet ciemos un radoši jādarbojas, piemēram, jālej sveces. Šajā dienā izveidotas sveces esot apveltītas ar īpašu spēku un saviem īpašniekiem dāvās veselību, veiksmi un mīlestību. Tādēļ festivāla viesi pavadīs Daugavpilī vēl vienu dienu, lai iepazītos ar mūsu pilsētu, apmeklētu kultūras iestādes un vēsturiskās vietas.

Festivāla koordinatore Sarmīte Teivāne paziņoja, ka festivālā piedalīsies vairāk nekā 200 dalībnieku no visiem Latvijas novadiem un vairāk nekā 50 dalībnieku no ārzemēm. Mūsu valsti pārstāvēs aptuveni 15 mākslinieciskie kolektīvi, 4 radošie kolektīvi atbrauks no ārzemēm.

Svinīga festivāla atklāšanas ceremonija notiks 31.janvārī plkst.18:00 Latviešu kultūras centrā, tajā piedalīsies visi Daugavpilī ieradušies radošie kolektīvi. Šajā pasākumā viesi prezentēs savas koncertprogrammas.

Svētku turpinājumā notiks Folkloras danču vakars, kura gaitā folkloras kolektīvs „Svātra” un citi radošie kolektīvi mācīs dejot visus, kas ieradīsies uz šo pasākumu.

„Pasākumiem bagātāka diena būs sestdiena, 1.februāris, kad pie mums viesosies J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pasniedzēja Zane Šmita, kura plkst.11:00 un 12:00 vadīs latviešu tradicionālās dziedāšanas meistarklases.

Esam lepni, ka Zane Šmita piekrita vadīt šīs meistarklases, jo aizvadītajā sestdienā viņa atklāja lielu koncertu par godu Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas svētkiem. Viņa un Kristīne Kārkle-Puriņa – divas etnoloģijas un muzikoloģijas „zvaigznes” – apmeklēs mūsu festivālu”, pastāstīja S.Teivāne.

Tāpat festivāla ietvaros notiks sveču liešanas un niedru stabuļu izgatavošanas meistarklases, savukārt pilsētas kultūras biedrībās notiks vairāki koncerti. Festivāla dalībnieki varēs apmeklēt svečturu izstādi no Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja krājumiem.

Festivāla noslēguma pasākums Latviešu kultūras centrā notiks svētdien, 2.februārī, plkst.15:00. Festivālu atbalsta Kultūrkapitāla fonds, Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde, Daugavpils pilsētas dome, Latviešu kultūras centrs un folkloras kopa „Svātra”, kas šogad svin 20 gadu jubileju.
 


Написать комментарий