'Metalurga' administrators cer atgūt ap 116 miljoniem eiro

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

AS “Liepājas metalurgs” (LM) maksātnespējas administrators Haralds Velmers 20.janvārī iesniedzis kreditoriem saskaņošanai sagatavoto uzņēmuma pārdošanas plānu, kas atspoguļo neieķīlātās un ieķīlātās mantas pārdošanas kārtību un kritērijus, lai atgūtu pēc iespējas vairāk līdzekļu kreditoriem un atjaunotu uzņēmuma ražošanu pārskatāmā nākotnē.

Kā informē Velmers, viņš paredzējis LM pamatražotni - metāla kausēšanas ražotni, velmētavu, tehnoloģiskās iekārtas, nekustamos īpašumus un kustamo mantu, kas saistīta ar ražotnes darbības nodrošināšanu, pārdot starptautiskajā piedāvājumā, lai uzrunātu kvalificētus pircējus un nodrošinātu pēc iespējas lielāku ieguvumu no pārdošanas. Šī procedūra tiks uzsākta tikai pēc nodrošināto kreditoru saņemtās piekrišanas un plāna saskaņošanas. Ja tā netiks saņemta trīs nedēļu laikā, tad Velmers veiks attiecīgus grozījumus plānā.

"Pārdodot LM pamatražotni starptautiskajā piedāvājumā ir iespēja piedāvāt uzņēmumu arī ārpus Latvijas un veikt pilnīgāku iespējamā pircēja izvērtējumu. To nevar izdarīt, piemēram, rīkojot izsoli, kas nenodrošina augstāko pārdošanas cenu un labāko izvērtēto pircēju," saka Velmers.

Pārdošanas procesā investora pieteikumā būs jāsniedz informācija par iegādes pamatojumu, finansiālo piedāvājumu, finansējuma pieejamību, investora veikto pamatražotnes novērtējumu, kā arī vai ir nepieciešama „Liepājas metalurga" padziļinātā izpēte, citi saskaņojumi un papildu piesaistāmie konsultanti no investora puses iegādes darījuma realizācijai. Izvēloties pircēju, pamatā tiks vērtēta investora noteiktā uzņēmuma iegādes cena, uzņēmuma cenas saņemšanas nosacījumi, kā arī investora spēja nodrošināt ātru uzņēmuma iegādes darījuma īstenošanu.

Ar pamatražošanu nesaistīto LM mantu plānots pārdot dažādos veidos. Neieķīlātais nekustamais īpašums primāri tiks pārdots izsolē, bet, ja tas netiek pārdots, tad bez izsoles par augstāko finanšu piedāvājumu Maksātnespējas likuma un Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā. Transportlīdzekļi un traktortehnika tiks pārdota bez izsoles par augstāko finanšu piedāvājumu, savukārt neieķīlātās kapitāla daļas un akcijas gan izsolē, gan bez izsoles  par augstāko finanšu piedāvājumu.

Pie neieķīlātajām kapitāla daļām un akcijām ir arī LSEZ AS "Liepājas osta LM" akcijas, kuru pārdošanas plāns vēl tiks precizēts. Pēc līdz šim paustās intereses, potenciālajiem pircējiem ir būtiski nodrošināt pieeju ostai un piestātnēm, lai nodrošinātu gan izejmateriālu, gan gatavās produkcijas transportēšanu. Tāpēc administrators meklēs risinājumu, lai padarītu uzņēmumu atraktīvāku no pārdošanas viedokļa un piesaistītu lielāku tirgu, paturot iespēju ostu pārdot arī atsevišķi.

"Atbilstoši veiktajam uzņēmuma novērtējumam, pārdodot neieķīlāto mantu, iecerēts iegūt 3 500 000 eiro bez izsoles un 1 000 000 eiro izsolē. Savukārt pārdodot ieķīlāto mantu iecerēts iegūt 112 300 000 eiro. Būtiski gan uzsvērt, ka prognozes tiks precizētas pārdošanas procesa laikā, vadoties pēc pārdošanas rezultātiem un pircēju izteiktajiem piedāvājumiem," norāda administrators.

Jau vēstīts, ka Liepājas tiesa 2013.gada 12.novembrī nolēma izbeigt finanšu grūtībās nonākušā uzņēmuma LM tiesiskās aizsardzības procesu (TAP) un sākt uzņēmuma maksātnespējas procesu, par tā administratoru ieceļot Velmeru.

Velmera uzdevums ir sešu mēnešu laikā sagatavot uzņēmumu pārdošanai.

Līdz ar maksātnespējas pasludināšanu, no darba tika atbrīvoti nedaudz vairāk kā 1500 uzņēmuma darbinieku.

Nonākot finanšu grūtībās, "Liepājas metalurgs" jau pavasarī pārtrauca ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.
 


Написать комментарий