Maxima atsaka izmaksāt kasierim Mārtiņam advokātu prasīto kompensāciju

foto: db.lv
foto: db.lv

Maxima Latvija noraidījusi Maxima kasiera Mārtiņa Plāša pilnvaroto pārstāvju – zvērinātu advokātu Alda Gobzema un Madaras Ķirses – prasību samaksāt Zolitūdes traģēdijā cietušajam 49,9 miljonus eiro.

Uzņēmuma pārstāvji norāda – aicinājumu izmaksāt 50 miljonu eiro kompensāciju būtu jāizsaka personai, kuras prettiesikās darbības rezultātā notika Zolitūdes traģēdija. «Pašlaik neviena valsts institūcija nav noteikusi personas, kuru darbību rezultātā notika nelaime,» teikts tirdzniecības tīkla valdes locekles Jeļenas Kondrašovas atbildē advokātiem, ko kustība Neesi vienaldzīgs, esi atbildīgs! nofotografējusi un ievietojusi sociālajā tīklā Facebook.

«Šobrīd Maxima Latvija nav pamata pievienoties Aicinājumā izteiktajam viedoklim par to, ka Maxima Latvija kā darba devējs būtu pieļāvusi rupju nolaidību,» pauda uzņēmuma pārstāvji.

«SIA Maxima Latvija ļoti augstu vērtē M. Plāša un ikvienas citas personas tiesības uz atlīdzinājumu aizskāruma gadījumā, neatkarīgi no tā, kāds ir bijis iemesls iestājušām sekām un kas ir vainojams aizskārumā. Vēl jo vairāk, pirms vainīgo noskaidrošanas, vēlēdamās palīdzēt M. Plāsim, Maxima Latvija nolēma labprātigi sniegt materiālo un morālo atbalstu M. Plāsim. Viņam tika samaksāts vienreizējs pabalsts, tiek maksāts ikmēneša pabalsts vidējās algas apmērā lpar laika periodu, kamēr M. Plāsis atrodas veselības aprūpes iestādēs. Maxima Latvija pārstāvji regulāri apmeklē M. Plāsi slimnīcā un sniedz viņam materiālu un morālu atbalstu,» savā atbildē zvērinātiem advokātiem raksta Maxima Latvija valdes locekle.

Tāpat uzņēmuma pārstāvji pauž, ka ir apmaksājuši pefuzora iegādi, kas palīdz zāļu dozēšanai pēcoperācijas periodā.

Mediji jau vēstīja, ka M. Plāsis bija pēdējais zem Maxima veikala drupām atrastais, kurš vēl bija dzīvs. Zem veikala drupām viņš bija vairāk nekā deviņas stundas. Slimnīcā viņu ievietoja ar ļoti smagām traumām – viņām bija saspiestas abas rokas, lauztas kājas, galvas trauma, iekšējo orgānu saspiedumi. Bijušajam Maxima kasierim būs ilgstoši jāārstējas.
Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesā tika iesniegts Zolitūdes traģēdijā cietušo prasības pieteikums par 100 miljonu latu piedziņu no tirgotāja SIA Maxima Latvija, būvuzņēmuma Re&Re, sagruvušās ēkas īpašnieka SIA Tineo, ēkas attīstītāja SIA Homburg Zolitūde un Rīgas domes.

Prasītāju pārstāvis advokāts Aldis Gobzems iepriekš informēja, ka pirmā no prasībām iesniegta trīs cietušo privātpersonu vārdā, lūdzot piedzīt 50 miljonus par labu vienam, 40 miljonus par labu otram, kā arī 10 miljonus par labu trešajam cietušajam.

Uz norādi, ka policijas veiktā izmeklēšana Zolitūdes traģēdijas lietā nav noslēgusies un vainīgie nav notiesāti, A. Gobzems atbildēja, ka krimināllietā tiek skaidrota konkrēta fizisko personu atbildība, bet šajā gadījumā tiek runāts par juridisko personu atbildību.

«Līdzšinējā tiesu prakse ir apliecinājusi, ka faktiski nevis mums ir jāpierāda, ka viņi kaut ko nav izdarījuši, bet viņiem jāpierāda, ka viņi visu izdarījuši pareizi. Civiltiesībās šādas lietas kontekstā ir pavisam apgriezts pretējs pierādīšanas pienākums. Ja krimināllietā notiesās konkrētu personu, tad attiecīgās juridiskās personas varēs pret to vērsties ar regresa prasību,» norādīja advokāts.

Jau ziņots, ka, pērn 21.novembrī iebrūkot lielveikala Maxima jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.


Написать комментарий