Dienvidāfrikā izcēlies tracis par Mandelas statujas ausī paslēptu trusi

foto:  AP/Scanpix
foto: AP/Scanpix

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) valdība ir devusi rīkojumu izņemt bronzas trusi, kuru tēlnieki paslēpuši nesen atklātās bijušā valsts prezidenta Nelsona Mandelas statujas ausī, vēsta raidsabiedrība BBC.

Deviņus metrus augstā statuja atklāta 16. decembrī - nākamajā dienā pēc 5. decembrī mirušā republikas pirmā melnādainā prezidenta bērēm. Tā stāv pie valdības ēkas Pretorijā.

Tomēr valdības sašutumu izraisījis fakts, ka statujas labajā ausī tās autori ir ievietojuši bronzas trusi.

"Notiek diskusija par to, kad trusis tiks izņemts. Valdība vēlas, lai tas notiktu cik ātri vien iespējams, lai piemineklis atgūtu godu," BBC pastāstīja Mākslas un kultūras ministrijas pārstāvis Mogomotsi Mogodiri, norādot, ka tēlnieki ir atvainojušies valdībai un Mandelas ģimenei.

Pieminekļa autori Andre Prinslo un Ruhans Džanse Vūrens stāsta, ka trusis ir kā viņu preču zīme, jo valdība nav atļāvusi iegravēt autoru parakstus uz statujas biksēm. Tāpat trusis, kura afrikāņu valodas apzīmējums "haas" nozīmē arī steigu, simbolizējot saspringtos termiņus, kuros darbs bija jāpabeidz, stāsta skulptori.

"Ir vajadzīgs tālskatis vai binoklis, lai to vispār ieraudzītu," stāsta Prinslo, pamatojot, ka mazā figūriņa nemazina statujas vērtību, daudzi cilvēki pat vispār to nav pamanījuši.

Šis nav pirmais ar Mandelas bērēm saistītais pārpratums. Jau vēstīts, ka iedzīvotāju sašutumu izraisīja bijušā prezidenta piemiņas pasākuma surdotulks, kurš televīzijā pārraidītajā pasākumā valstsvīru runas tulkoja ar neīstām zīmēm.

"Viltus tulks" pēc tam apgalvoja, ka cieš no šizofrēnijas un pasākuma laikā redzējis halucinācijas.


Написать комментарий