Lati dokumentos beigs pastāvēt 2016. gada jūlijā

foto: db.lv
foto: db.lv

Lai arī lata nomaiņa pret eiro jau ir kļuvusi par vēsturi, grāmatvežiem joprojām vēl kādu laiku būs jāstrādā ar divām valūtām
Tas saistīts ar to, ka visās atskaitēs par 2013. gadu summas ir jānorāda latos, savukārt visi darījumi, kuri tiek slēgti šogad, jānorāda eiro. To paredz eiro ieviešanas likums.

Nezaudēt modrību

«Lai arī latu konvertācijai uz eiro ir speciālas programmas, tomēr grāmatvežiem ir jābūt modriem par to, kādā valūtā jānorāda summas, it īpaši pašlaik, kad paralēli tiek apstrādāti dokumenti par darījumiem pērn un arī šogad,» stāsta SIA A&I Konsultāciju birojs līdzīpašniece Aiva Liakovičus. Viņa norāda, ka paralēli tiek apstrādāti darījumus apliecinošie dokumenti ar divām atšķirīgām valūtām un līdz ar to ir atšķirīgas sistēmas. Pēc grāmatvežu sacītā, paralēli ir jāstrādā divās datu bāzēs – vēsturiskajā latu datu bāzē un jaunajā eiro datu bāzē.

«PVN deklarācijās par decembri, kuras jāiesniedz līdz nākamā mēneša 20. datumam (janvārī), kā arī uzņēmumu gada pārskatos par 2013. gada finansiālās darbības rādītājiem,» tā uz jautājumu par to, kādos dokumentos jānorāda arī summas latos, atbild A. Liakovičus. Mazajiem uzņēmumiem atskaites sniegšanas termiņš nebūs vis pēdējais gada mēnesis, bet gan ceturksnis vai pusgads.

Vēl jau jārēķinās, ka var būt situācijas, kad jāprecizē agrāk iesniegtās nodokļu deklarācijas. «Normatīvi paredz triju gadu termiņu, kad nodokļu deklarācijas var precizēt,» atgādina A. Liakovičus.

Atvaļinājumu lieta

Vismaz pusgadu vēl būs sarežģījumi ar vidējās algas aprēķinu, jo to izskaitļo, ņemot vērā atalgojumu par pēdējiem sešiem mēnešiem. «Tātad, ja cilvēks dosies atvaļinājumā martā, tad viņam par četriem mēnešiem vidējā alga būs latos (par 2013. gada septembri–decembri) un par diviem mēnešiem – eiro (šā gada janvāris, februāris). Tas jāliek kopā un jāizrēķina vidējā izpeļņa eiro. Ir labi, ka ir IT sistēmas – nospied pogu, atzīmē vajadzīgos datus un viss ir eiro. «Tā ir teorētiskā daļa. Praktiski drošības labad tomēr šis pārrēķins ir jāpārbauda vēl un vēl, jo dators ir mašīna… Kaut kur būs aizmirsies ielikt kādu ķeksi vai izpildīt kādu darbību, nekas nesanāks, kaut kas būs latos, kaut kas eiro utt.,» praktisko pusi ataino A. Liakovičus.

Vēl viena konvertācija

«Retrospekcija – salīdzināšana – gada pārskatā būs jāgatavo tik un tā. Jautājums ir tikai, kad tas jāveic – gatavojot 2014. gada pārskatu 2015. gadā vai tomēr jau 2014. gadā, taisot pārskatu par 2013. finanšu gadu,» skaidro A. Liakovičus.

Grāmatvežiem latu pāreja uz eiro beigsies tad, kad būs izveidots pirmais gada pārskats eiro un korektai salīdzināšanai iepriekšējā gada pārskata dati, kas norādīti latos, tiks pārvērsti eiro.

Ir daudz uzņēmumu, kuriem jāsniedz operatīvā bilance un peļņas/zaudējumu rādītāji par janvāri savai vadībai ārvalstīs jau pirmajos februāra datumos, un tad jau visām precēm noliktavā jābūt pārvērtētām eiro.

«Tā ka daļa uzņēmumu pirmās atskaites ar vērtībām eiro iesniegs jau 1. februārī, kad realitātē ar šo naudu būsim dzīvojuši 31 dienu,» – tā A. Liakovičus.

DB jau rakstīis, ka 145 tūkst. kapitālsabiedrību jāmaina pamatkapitāls. Proti, līdz 2016. gada 1. jūlijam visām reģistrētajām kapitālsabiedrībām pašām jāiesniedz Komercreģistrā izmaiņas statūtos, kurās atspoguļots pamatkapitāls eiro pašreizējo latu vietā, kā arī jānorāda, cik katram dalībniekam (akcionāram) liela nominālvērtība no pamatkapitāla pieder eiro izteiksmē. Pēc Uzņēmumu reģistra ziņām, līdz šā gada 20. janvārim pamatkapitālu ir pārreģistrējuši 551 SIA un četras akciju sabiedrības.


Написать комментарий