Zāles pret gripu nes nāvi apkārtējiem

foto: akak.ru
foto: akak.ru

Zāles pret saaukstēšanos un gripu neapšaubāmi tiek galā ar savu pamatuzdevumu – uzlabo cilvēka pašsajūtu slimības laikā, bet tai pašā laikā var radīt nopietnu kaitējumu apkārtējiem.

Zinātnieki saka, ka tai pašā laikā, kad aspirīns, paracetamols un ibuprofēns pēc to lietošanas uzlabo slimnieka pašsajūtu uz temperatūras samazināšanās rēķina, tie var veicināt infekcijas izplatīšanos. Rezultātā inficēto cilvēku skaits pieaug.

Kanādas zinātnieki aplēsa, ka tabletes, kuras cilvēki lieto tādu saaukstēšanās simptomu atvieglošanai, kā drudzis un temperatūra, kļūst vismaz par vēl viena saslimšanas gadījuma no 20 un daudzu cilvēku bojā ejas iemeslu. Zinātnieki saka, ka tā vietā, lai lietotu tabletes, kuru mērķis ir samazināt temperatūru, gripas slimniekiem jāpaliek mājās un vairāk jāatpūšas, – ziņo Mail Online.

Ontārio Makmastera universitātes pētnieki pirmo reizi apkopoja gripas bioloģijas pētījumu rezultātus. Pētījumu rezultāti rāda, ka seski vairāk un ilgāk izplata gripas vīrusu pēc temperatūras samazināšanas preparātiem. Kaut gan seski var likties par dīvainu izvēli pētījumu veikšanai, viņu gripas simptomi ir tuvāki tiem, kuri ir novērojami cilvēkiem.

Tiek uzskatīts, ka augsta temperatūra stimulē imūnsistēmu cīnīties ar infekciju. Bez tās gripas vīrusu skaits šķaudās un klepū palielinās, kas veicina vīrusa izplatību.

Pēc tam zinātnieki analizēja pētījuma rezultātus, kuros tika novērtēta paracetamola un citu preparātu izmantošana to ietekmes uz slimības izplatīšanos griezumā.

Viņi aprēķināja, ka tipiskas ziemas laikā Ziemeļamerikā tabletes ir vainojamas 5% saslimšanu gadījumos no 1000 nāves gadījumu. Vadošais pētnieks Dāvids Erns teica: „Kad cilvēki saslimst ar gripu, viņi bieži lieto zāles, lai samazinātu temperatūru. Nevienam nepatīk justies slimam, bet izrādās, ka mūsu komforts var kļūt par citu cilvēku saslimšanas iemeslu. Mēs konstatējām, ka to cilvēku slimības izplatīšanas līmenis, kuri lieto zāles, ir īpaši augsts, ja problēmu apskata valsts līmenī”. 


Написать комментарий