Janukovičs uzdod sasaukt parlamenta ārkārtas sēdi, Barrozu apliecina, ka neizsludinās ārkārtas stāvokli

foto: Reuters
foto: Reuters

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ceturtdien uzdevis parlamenta spīkeram Vladimiram Ribakam sasaukt Augstākās Radas ārkārtas sēdi, lai apspriestu situāciju valstī, ziņo LETA-NBN/SEGODNJA.

"Jūs zināt, ka masu nekārtības, kas notikušas pēdējā laikā, pavadīja vardarbība, asinsizliešana, dedzināšana. Tāpēc šodien situācija prasa tūlītēju noregulējumu. Es Jūs lūdzu aicināt deputātus sanākt, lai apspriestu šo situācija," tiekoties ar spīkeru, norādīja prezidents.
"Sarunas, kuras man šodien notiek ar opozīciju, ir viena krīzes noregulējuma daļa. Otra daļa - šīs diskusijas pārnešana parlamenta zālē," piebilda Janukovičs.

Ribaks savukārt paziņoja, ka rīkojumu par parlamenta ārkārtas sēdes sasaukšanu parakstīs jau ceturtdien un sēde notikšot nākamnedēļ.

Viņš piebilda, ka parlamentam vajadzētu izskatīt jautājumu gan par valdības atlaišanu, gan par Augstākās Radas pieņemtajiem pretrunīgi vērtētajiem likumiem, kas ierobežo pulcēšanās brīvību un lielā mērā veicinājuši situācijas saasināšanos.

Savukārt Eiropas Komisija (EK) paziņojusi, ka Janukovičs telefonsarunā apliecinājis EK prezidentam Žozē Manuelam Barrozu, ka neplāno ieviest ārkārtas stāvokli, lai apspiestu protestus Kijevā, ziņo LETA-AFP.

Barrozu savukārt aicināja Janukoviču "iesaistīties dialogā augstākajā līmenī," informēja EK preses pārstāvis Olivjē Beilijs.

Izskanējušas baumas, ka Eiropas Savienība (ES) apsver iespēju piemērot Ukrainai sankcijas, bet Beilijs norādīja, ka Brisele pagaidām vēlas dot politiskajam dialogam visas iespējas.

"Mēs vēlamies redzēt situāciju norimstam, beigas vardarbībai pret miermīlīgajiem demonstrantiem un žurnālistiem," paziņoja Beilijs.
ES vēlas palīdzēt Ukrainas dialogā, norādīja Beilijs, piebilstot, ka ES paplašināšanās komisārs Štefans Fīle dosies uz Kijevu piektdien, bet ES augstākā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone, iespējams, nākamajā nedēļā.

Jautāts par sankcijām, Beilijs uzsvēra, ka Briseles prioritāte nav ES un Ukrainas attiecību pārdefinēšana.

Vienlaikus viņš norādīja, ka Barrozu sarunā ar Janukoviču uzsvēris, ka gadījumā, ja situācija nestabilizēsies, ES "novērtēs potenciālās sekas attiecībām".

ASV tikmēr jau noteikusi pirmās sankcijas, anulējot vīzas vairākiem Ukrainas pilsoņiem, kas saistīti ar vardarbību Kijevas protestos.
Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka Kijevā tikmēr opozīcija piekritusi astoņu stundu pamieram ar drošības spēkiem, bet draudējusi doties uzbrukumā, ja valdība neizrādīs piekāpšanos tālākajās sarunās.


Написать комментарий