Kataras gāze Polijai izmaksās gandrīz divas reizes vairāk nekā Krievijas gāze

foto: topwar.ru
foto: topwar.ru

Kataras gāzes cena Polijai sastādīs vairāk nekā 650 dolārus par tūkstoti kubikmetru. Par to tiek runāts Polijas ekonomikas portāla Forsal rakstā, kurā minēts trešās pēc lieluma Polijas bankas Dom Maklerski BZ WBK SA analītiķa Tomaša Kašovica viedoklis.

Polija noslēdza sašķidrinātās dabas gāzes (SDG) piegādes līgumu no Kataras uz Svinouisces terminālu, kura būvniecību tiek plānots pabeigt 20104. gadā. Piegāžu sākums 1,5 miljardu kubikmetru apjomā plānots 2015. gadā, – ziņo oko-planet.su

„Spriežot pēc formulas, kura norādīta divu kompāniju līgumā pie pašreizējām naftas cenām (ap 108 dolāriem par bareli), cena par tūkstoti SDG kubikmetru sastādīs vairāk nekā 650 dolārus. tas ir ievērojami vairāk nekā cena, kuru var par pašreizējiem tarifiem iegūt PGNiG Polijā”, – domā Kašovics. Ja Polijas PGNiG nepārskatīs SDG piegāžu nosacījumus no Kataras, kompānija zaudēs simtus miljonu zlotu gadā, norādīts rakstā.
Kā iepriekš ziņoja aģentūra ITAR–TASS, vidējā „Gazprom” gāzes cena Eiropai 2013. gadā sastādīja 380 dolārus par tūkstoti kubikmetru.

„Gazprom” uzskata par ekonomiski nepamatotu Polijas tieksmi uz neatkarību no Krievijas gāzes. „Gazprom eksporta” vadītājs Aleksandrs Medvedevs teica, ka sašķidrinātās dabas gāzes piegādes, ar kurām Polija saista savas enerģētiskās neatkarības nostiprināšanu, maksā par 30% dārgāk nekā uz Poliju piegādājamā Krievijas gāze.

Svinouisces SDG termināla jauda sastādīs 5 miljardus gāzes kubikmetru gadā, kuru perspektīvā varēs palielināt līdz 7,5 miljardiem gāzes kubikmetru gadā. Patlaban gāzes patēriņš Polijā sastāda 14 miljardus gāzes kubikmetru gadā, no kuriem 10 miljardus gāzes kubikmetru gadā Polija importē no Krievijas, bet pārējo apjomu iegūst savā teritorijā. Pēc SDG termināla nodošanas ekspluatācijā Polija varēs saņemt energoresursus un gāzi no Kataras, Norvēģijas un ASV.   


Написать комментарий