Swedbank peļņa sarukusi par miljonu eiro

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Swedbank aizvadītajā gadā, ieskaitot apdrošināšanas biznesu, Latvijā nopelnīja 102 miljonus eiro (71 miljonu latu), salīdzinot ar 103 miljoniem eiro (72 miljoniem latu) 2012.gadā.

Bankas klientu skaits Latvijā palielinājās par 37 tūkstošiem, portālu BNN informē Swedbank.

Klientu depozītu apjoms pagājušā gada laikā palielinājās par 17%. Depozītu apjoma pieaugums saistīts gan ar sabiedrības pieaugošo uzticību un finanšu paradumu maiņu, gan ar vēlmi pāriet uz eiro ērtāk. 2013.gada beigās depozītu apjoms sasniedza 3 295 miljonus EUR (2 316 miljonus LVL).

Jaunā finansējuma apjoms pērn turpināja pieaugt un sasniedza 681 miljonus EUR (478 miljonus LVL), kas ir par 13% vairāk nekā gadu iepriekš. No tiem 567 miljoni EUR (398 miljoni LVL) piešķirti uzņēmumiem, savukārt 114 miljoni EUR (80 miljoni LVL) – privātpersonām.

Kopējais neto kredītportfelis 4.ceturksnī vēl samazinājās par 8%, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, ko arvien ietekmē pārlieko saistību samazināšanās ekonomikā un uzņēmumu piesardzība investīciju veikšanā. 2013.gada beigās kredītportfeļa apjoms bija 3 299 miljoni EUR (2 319 miljoni LVL).

Problemātisko kredītu bruto apjoms turpināja samazināties, gada beigās sarūkot līdz 241 miljonam EUR jeb 169 miljonam LVL (2012.gada beigās 514 miljoni EUR jeb 361 miljoni LVL).

Kopējie ieņēmumi 2013.gadā palielinājās par 10%. Savukārt izdevumi palielinājās par 8%, kas iekļauj arī papildu izdevumus eiro ieviešanas projektam. Izdevumu/ienākumu koeficients 2013.gadā ir 42%.

Klienti aktīvāk izmantoja iespēju visus jautājumus nokārtot attālināti, filiāli ikdienas finanšu vajadzībām izmantojot kā pēdējo alternatīvu. Piemēram, decembrī 94,4% latu iemaksu tika veiktas bankomātos. 2013.gadā kopumā tikai 7.5% no tām notika filiālēs. Kartes arvien vairāk lieto kā pamata norēķinu līdzekli. Karšu darījumos decembrī 77% jau bija norēķini, nevis kartes izmantošana skaidras naudas izņemšanai vai iemaksai bankomātos.

Klientu izvēle par labu digitālajiem bankas kanāliem sekmēja arī ērtāku pāreju uz eiro. Piemēram, rindas filiālēs ap 2013./2014.gadu miju rezultātā bija trīs reizes mazākas, nekā prognozēts iepriekš.

«Šā gada izaicinājumi pamatā saistīti ar joprojām zemu pieprasījumu pēc kredītiem, kā arī maksātnespējas regulējuma izmaiņām. Izmaiņas visvairāk ietekmēs nākotnes kredītņēmējus, jo bankas būs spiestas padarīt stingrākus kreditēšanas nosacījumus, lai pasargātu noguldītāju naudu. Sevišķi tas varētu skart jaunās ģimenes un mazos uzņēmumus, kuriem var būtiski pieaugt pirmā iemaksa kredīta saņemšanai. Vēl viens izaicinājums ir darba efektivitātes nodrošināšana laikā, kad tikai retais izmanto banku vēsturiski ierastā veidā – apmeklējot filiāli,» komentē Swedbank valdes priekšsēdētājs Latvijā Māris Mančinskis.


Написать комментарий