Saskaņā ar pētījumiem DU iekļuvusi 15 spēcīgāko starptautiskās arēnas spēlētāju vidū

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā vēstīts Latvijas plašsaziņas līdzekļos, Latvijas zinātne pirmo reizi pēdējo 20 gadu laikā tika nopietni pārbaudīta.

Pēc LR Izglītības un zinātnes ministrijas pasūtījuma starptautiskie eksperti par 300 000 latu izvērtēja 150 valsts zinātniskās iestādes un ielika atzīmes pēc 5 baļļu skalas. Tika izvērtēs pētījumu skaits, to ietekme uz konkrētu zinātnes jomu, ekonomiku un sabiedrību, attīstības iespējas.
Pētījumu noslēgumā tikai 10% jeb aptuveni 15 zinātniskie institūti saņēma atzīmi „4” un „5”.

Daugavpils Universitātes (DU) rektors akadēmiķis Arvīds Barševskis pastāstīja portālam Gorod.lv, ka mūsu augstskola ir labāko topā.
„DU uz pārējo Latvijas zinātnisko iestāžu fona izskatījās ļoti cienījami un viens no augstskolas daudzajiem virzieniem – inovatīvā mikrospokija – tika novērtēta ar 4 ballēm. Tas nozīmē, ka mūsu augstskola ir spēcīgs spēlētājs starptautiskajā arēnā.

Trīs mūsu virzieni – bioloģija, humanitārās zinātnes un izglītība – tika novērtēti ar 3 ballēm, kas nozīmē, ka tiem ir liela nozīme, bet tie jāuzlabo.
Sociālo pētījumu institūts un Ekoloģijas institūts kā vāji vietējie spēlētāji tika novērtēti ar 2 ballēm. Neviens no institūtiem nesaņēma 1 balli, kas nozīmētu, ka tas jāslēdz”, paskaidroja akadēmiķis Barševskis.

DU rektors neizslēdz iespēju, ka nopelnīta laba atzīme turpmāk varētu pozitīvi ietekmēt augstskolas valsts finansējumu.

Izņemot DU, 15 labāko augstskolu vidū tika iekļauta arī Rēzeknes augstskola, kas pierāda Latgales augstskolu konkurētspēju. Savukārt vairāki Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes institūti un apakšstruktūras nonāca to 22 iestāžu vidū, kuriem draud slēgšana vai apvienošana.


Написать комментарий