Amerikā asiņainā laupīšanā nozagta kārtējā Stradivāri vijole

foto: AFP/Scanpix
foto: AFP/Scanpix

Bruņotā laupīšanā Milvoki Simfoniskā orķestra koncertmeistaram Frenkam Almondam pirms dažām dienām nozagta miljoniem ASV dolāru vērta slavenā vijolnieka un vijoļu meistara Antonio Stradivāri darināta vijole, raksta "The Guardian".

Apmēram 300 gadus vecais mūzikas instruments māksliniekam atņemts, kad viņš pēc koncerta kādā Milvoki skolā ap pusvienpadsmitiem vakarā devies uz savu automašīnu. Laupītāji Almondu pārsteiguši pie mašīnas, viņu sašāvuši, atņēmuši vērtīgo vijoli un, atstādami ievainoto mūziķi guļam, ielēkuši busiņā, kuru vadījis kāds laupīšanas līdzzinātājs un pazuduši nezināmā virzienā.

Policija konkrētu vijoles vērtību neizpauž, taču norāda, ka šis, tā saucamais "Lipinska instruments" ir novērtēts ar septiņciparu skaitli. Visticamāk noziedznieki labi zinājuši sava laupījuma vērtību un tieši vijole arī bijusi galvenais uzbrukuma iemesls. "The Guardian" informē, ka 2006. gadā līdzīga vijole pārdota par 3,5 miljoniem ASV dolāru (2,6 miljoni eiro).

1715. gadā darināto vijoli Almonds bija aizņēmies no tās anonīmajiem īpašniekiem. Lai gan viņi slēpjas, pats instruments laiku pa laikam ticis izmantots dažādos koncertos visā pasaulē. Iepriekš tas piederējusi tādiem virtuoziem kā Džuzepe Tartīni un Karolam Lipinskim, kura dēļ mūzikas instruments iesaukts par Lipinska vijoli.

2010. gadā cita Stradivāri darināta vijole tika nozagta Londonā, taču vēlāk atgūta, kad kāds to vēlējies pārdot par 100 britu mārciņām (121 eiro). Vēlāk tā izsolē pārdota par 1,4 miljoniem britu mārciņu (1,7 miljoniem eiro).

 


Написать комментарий