P.Dzalbe: Īpašuma tiesību noteikšanas process uzsākts, lai stiprinātu, nevis novājinātu SIA „DDzKSU”

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vicemērs Pēteris Dzalbe, komentējot portālam Gorod.lv daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanas tiesību noteikšanas procesu, paziņoja, ka galvenais pašvaldības mērķis esot stiprināt SIA „DDzKSU” kā apkalpojošo un pārvaldošo organizāciju.

„Uzsvēru, ka runa nav par pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu, bet gan par pārvaldīšanas tiesību noteikšanu. Likums neprasa pārņemt vai deleģēt, tas prasa noteikt. Ar tiem darbiniekiem, kuri sapulcēs teica, ka pašvaldība piespiež iedzīvotājus pārņemt tiesības, notiks atsevišķa saruna.

Pārvaldīšanas un apsaimniekošanas līgumu slēgšanas process pagaidām ir apturēts, jo cilvēki nevar piedalīties sapulcēs liela aukstuma dēļ. Sakarā ar ierosinātajiem līgumiem saņēmām tikai divus priekšlikumus. Pirmajā tika norādīts, ka pielikumā izlaists punkts par ventilāciju, otrais nebija saistīts ar līguma būtību.

Pamatproblēma ir saistīta ar to, ka sapulcēs SIA „DDzKSU” darbinieki saka, ka dzīvokļu īpašniekiem jāuzņemas pārvaldīšanas tiesības. Tas neatbilst īstenībai – pašvaldības mērķis ir noteikt pārvaldīšanas tiesības.

Patlaban īpašnieki nav gatavi pārņemt pārvaldīšanas tiesības, viņiem nav apmācītu cilvēku, kuri varētu ar to nodarboties. Ja viņi izvēlēsies šo ceļu, pārvaldīšanas izmaksas pieaugs 3 reizes. Tādēļ pašvaldība piedāvā par iepriekšējo samaksu, kas iekļauta SIA „DDzKSU” rēķinā, veikt konkrētas mājas pārvaldīšanu.

Pārvaldīšanas tiesību noteikšana sniedz iedzīvotājiem vairākas priekšrocības: viņi var piedalīties pašvaldības energoefektivitātes paaugstināšanas programmā, pieņemt lēmumus, kuri, neskatoties uz MK noteikumiem, nosaka, ka atkritumu izvešanas maksa ir atkarīga no deklarēto cilvēku skaita, risināt ar ūdens, teritoriju apkalpošanu saistītos jautājumus utt.

Pārvaldīšanas tiesību noteikšana ir formalitāte, taču tā iedzīvotājiem ir izdevīga. Patlaban SIA „DDzKSU” ir pārvaldnieks, kuram jāievēro MK noteikumi un atbilstoši likumi. Sabiedrība ievēro likumus, bet dažreiz iedzīvotāji nepiekrīt kādām darbībām. Pārvaldīšanas tiesību noteikšana ļaus iedzīvotājiem pašiem lemt, kādu apkalpošanu viņi vēlas.

Pirmais pašvaldības uzdevums ir stiprināt SIA „DDzKSU” kā apkalpojošo un pārvaldošo organizāciju. Taču daudzi vēlētos, lai šis process tiktu uzsākts, lai sašķeltu SIA „DDzKSU” un novestu to līdz maksātnespējai. Šis process tika uzsākts, lai pasargātu sabiedrību no valsts, bet cilvēkus – no iespējamiem nepārdomātiem lēmumiem par labu kādai personai. Bija gadījumi, kad SIA „DDzKSU” iedzīvotāju vietā lēma kādu jautājumu, un daudzi bija neapmierināti. SIA „DDzKSU” darbojās saskaņā ar likumu. Līguma slēgšana tiek piedāvāta, lai ierobežotu un kontrolētu likumu rāmjus, lai cilvēki zinātu, kas notiek viņu mājā. Ideālā situācijā atsevišķi jāpastāv pārvaldniekam, atsevišķi – apkalpojošajai organizācijai. Minētajā gadījumā SIA „DDzKSU” var uzņemties abas funkcijas, līgumā iedzīvotāji var noteikt tā saucamo uzticības kvotu, t.i., summu, kuru ļauj novirzīt kādu darbu veikšanai bez saskaņošanas ar iedzīvotājiem”, pastāstīja Pēteris Dzalbe.

Jāatzīmē, ka SIA „DDzKSU” bija organizējusi ap 150 sapulcēm par īpašuma tiesību noteikšanu, bet tikai vienas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas iedzīvotāji pieņēma nepieciešamo lēmumu.


Написать комментарий