Ģimenes ārsti lems par tālāko rīcību, ja netiks apturēta jaunā veselības aprūpes likuma pieņemšana

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Latvijas ģimenes ārsti ceturtdien valdes sēdē lems par tālāko rīcību, ja Saeimas deputāti neapturēs jaunā veselības aprūpes finansēšanas likuma pieņemšanu esošajā redakcijā.

Iespējams, sāks vākt parakstus tautas nobalsošanas rīkošanai, - LTV raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis.

Ceturtdien notiek kopīga Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas valdes sēde, kurā tiks pārrunāts jaunais likums un lemts par turpmāko rīcību, ja netiks apturēta tā pieņemšana.

Latvijas ģimenes ārstu asociācijas neatbalsta jauno likumu, jo tas rada nedrošību valsts iedzīvotājiem un apdraud veselības aprūpes sistēmas attīstību nākotnē. Pēc mediķu domām, šāda likuma redakcija diskriminē iedzīvotājus, iedalot viņus pēc vairākām pazīmēm, piemēram, nodokļu maksātāji un nemaksātāji vai ar dažādām diagnozēm sirgstošie. Tāpat likums esot vērsts pret mazaizsargātām iedzīvotāju kategorijām.

Princis uzskata, ka likumprojekts ir prettiesisks un situāciju pasliktinošs. Šobrīd 14% iedzīvotāju nav pieejamības veselības aprūpe nepietiekamā finansējuma dēļ, jaunais likums padarīs pieejamību vēl sliktāku un "aiz borta paliks aptuveni 140 000 Latvijas iedzīvotāju, teica Princis.

Ņemot vērā nozares pārstāvju iebildumus un dažādas neskaidrības saistībā ar jauno veselības aprūpes finansēšanas likumu, Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija apsvēra iespēju lūgt paildzināt likuma virzību.

Vairāki apakškomisijas locekļi pauda sašutumu par daudzajiem klātesošo ekspertu, tostarp ģimenes ārstu un cilvēktiesību ekspertes, iebildumiem pret likumu un neskaidro Veselības ministrijas (VM) nostāju to risināšanā.

Savukārt VM valsts sekretāra vietniece stratēģiskās plānošanas un finanšu jautājumos Daina Mūrmane-Umbraško sēdē norādīja, ka ģimenes ārsti atsevišķus jautājumus "vienkārši nav pareizi sapratuši", lasot likumprojektu. Tos varētu izrunāt kopīgā sēdē. Tomēr ir jautājumi, kuros ministrijai un nozares pārstāvjiem ir konceptuāli pretēji viedokļi, par kuriem vienoties, visdrīzāk, neizdosies, viņa sacīja.


Написать комментарий