Medicīnas koledža un Izglītības pārvalde pēta, vai Daugavpils bērni lieto veselīgu uzturu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēdējā laikā pasaules mediķus uztrauc fakts, ka daudzu pasaules valstu iedzīvotāji strauji pieņemas svarā.

Liekais svars konstatēts katram devītajam Zemes iedzīvotājam, t.i., no tā cieš aptuveni 12% pasaules iedzīvotāju jeb pusmiljards cilvēku. Pirms 30 gadiem šis rādītājs bija divreiz mazāks. Pierādīts, ka liekā svara dēļ cilvēkiem pieaug holesterīna līmenis, asinsspiediens, un tas var novest pie nopietnām veselības problēmām.

Lai izpētītu, vai Daugavpilī dzīvojošie bērni lieto veselīgu uzturu un kas viņiem ir zināms par sabalansētu uzturu, Daugavpils Medicīnas koledža sadarbībā ar Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldi veic skolēnu, viņu vecāku, izglītības iestāžu medmāsu aptauju.

Daugavpils Medicīnas koledžas direktore Līvija Jankovska pastāstīja portālam Gorod.lv, ka pamatskolas (1.-9.klašu) skolēniem un pirmsskolas izglītības iestāžu 5-6 gadu veciem audzēkņiem piedāvāja atbildēt uz 20 jautājumiem par veselīgu uzturu.

„Kā zināms, pašvaldība daļu skolēnu nodrošina ar brīvpusdienām. Tāpat viņi bez maksas saņem augļus, dārzeņus, pienu. Minētā pētījuma rezultāti palīdzēs izprast bērnu uztura tendences, saprast, vai skolēnu un bērndārznieki labprāt ēd brīvpusdienas, augļus un dārzeņus, vai lieto veselīgu uzturu utt.”, paskaidroja L.Jankovska.

Aprīļa beigās Medicīnas koledžā notiks starptautiskā konference, kas tiks veltīta veselīgam uzturam un kuru apmeklēs speciālisti no Ukrainas, Baltkrievijas, Polijas un vairākiem Latvijas reģioniem.

Pētījumi par veselīgu uzturu tiek finansēti no Medicīnas koledžas līdzekļiem, un, pēc tās vadītājas vārdiem, gadījumā, ja tiks konstatētas problēmas, profesori, docenti, pasniedzēji un studenti gatavi veikt profilaktisko darbu. Pētījuma jautājumi tika izstrādāti ļoti rūpīgi, tā apkopoti rezultāti tiks publicēti īpašajā krājumā. Tāpat tiek plānots izveidot skolēniem domāto īsfilmu par veselīgu uzturu.

Anketēšana skolās notiks līdz februāra vidum, taču daudzi rezultāti jau saņemti un datu apstrāde jau uzsākta.

„Esam ļoti pateicīgi Daugavpils skolu un bērnudārzu administrācijām, bērniem, viņu vecākiem un medmāsām, visiem, kas piedalījās pētījumā. Ceram, ka tas palīdzēs uzlabot mūsu bērnu veselību”, pastāstīja L.Jankovska.


Написать комментарий