Rīgas firmas – vispārliecinošākās pretendentes Daugavpilī izsludinātā sadzīves atkritumu izvešanas konkursā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

6.februārī Daugavpils pilsētas domē tika atvērtas aploksnes, kas iesniegtas 11.oktobrī izsludinātā konkursa ietvaros. Konkursa priekšmets – sadzīves atkritumu apsaimniekošana pilsētas teritorijā.

Konkursa ietvaros saņemti 5 pretendentu piedāvājumi. Zemāko cenu piedāvā SIA „L&T” (Rīga) – 7,31 eiro par kubikmetru (bez PVN). Otrajā vietā ir SIA „Vides pakalpojumu grupa” (Rīga), kura piedāvā pakalpojumu par 7,46 eiro par kubikmetru (bez PVN). Trešajā vietā ir AS „Daugavpils Spec.ATU” un SIA „Būvzevs”, kuras pakalpojumu varētu sniegt par 8,42 eiro, bet ceturtajā vietā – SIA „Eco Baltia vide” (Jūrmala), kuras piedāvā cena ir 10,39 eiro par kubikmetru. Vislielāko summu (11,14 eiro) prasa pašvaldības SIA „Labiekārtošana-D”.

Vicemērs Pēteris Dzalbe, komentējot aplokšņu atvēršanas rezultātus un turpmākās darbības, paziņoja, ka pagaidām esot tikai nosauktas piedāvājumu summas, tālāk pie darba ķersies Iepirkumu komisija, un uzvarētājs, kuram nav obligāti jābūt firmai, kura piedāvāja zemāko cenu, tiks paziņots ap 17.februāri, pēc kura sāksies lēmuma pārsūdzēšanas termiņš.

Runājot par to, kādi kritēriji tiks ņemti vērā, nosakot konkursa uzvarētāju, vicemērs paziņoja, ka tika izveidota formula atkritumu tonnu pārrēķināšanai kubikmetros, un katrs pretendents paziņoja, cik maksās atkritumu tonna, kāds koeficients tika izmantots aprēķinos un cenu par kubikmetru, kura jāpaziņo klientiem. Tiks pārbaudīts, vai pretendenti aprēķinos nav pieļāvuši kļūdas, tiks izvērtēta piedāvājuma tehniskā puse un atbilstība konkursa nolikumam. Viens no galvenajiem kritērijiem būšot cena par kubikmetru.

„Konkursa mērķis ir sasniegts, tā rezultātā atkritumu apsaimniekošanas maksa tiks samazināta vismaz par 30%. Tika piedāvātas tirgus cenas, zemākā piedāvātā summa ir nedaudz lielāka par 7 eiro par kubikmetru (nedaudz vairāk par 5 latiem), un tā ir zemāka par pašreizējo tarifu”, paziņoja P.Dzalbe.

Atbildot uz jautājumu, vai Rīgas firmu piedāvātas cenas nav dempinga cenas un kāpēc pašvaldības SIA „Labiekārtošana-D” piedāvāja augstāku cenu, vicemērs paziņoja:

„Tirgus cena ir 6-10 eiro par kubikmetru, tādēļ 7 eiro ir adekvāta cena. Uz jautājumu, kāpēc mūsu sabiedrība piedāvā visaugstāko cenu – 11,14 eiro, atbildēsim, kad tiks paziņots uzvarētājs un būs zināms, kādu koeficientu uzņēmums piemēro, tonnas konvertējot kubikmetros. Iespējams, pieredzes trūkuma dēļ sabiedrība izmantoja valstī pieņemto vidējo koeficientu – 0,2, t.i., 5 kubikmetri 1 tonnā. Iepirkumu uzraudzības birojs izskatīja sūdzības, kurās pretendenti lūdza, lai pašvaldība noteiktu minēto koeficientu, bet tas nav atrunāts likumdošanā, tādēļ pašvaldība piedāvāja komersantiem piedāvāt savu koeficientu”, paziņoja P.Dzalbe.

Runājot par to, kāpēc Rīgas firmas iesniedza zemākos piedāvājumus, vicemērs izteica pieņēmumu, ka vietējās firmas šādā konkursā piedalās pirmo reizi un neesot gatavas cīņai konkursa ietvaros. Firmas no Rīgas, kur atkritumu izvešanas maksa dažreiz sastāda 5 eiro par kubikmetru, sakarā ar lielākiem apjomiem un konkurētspēju varēja piedāvāt zemākas cenas.

Zīmīgi, ka konkursa nolikums neparedz, ka piedāvājuma iesniegšanas brīdī firmas rīcībā jābūt nepieciešamai tehnikai un konteineriem, tādēļ konkursa varēja piedalīties pašvaldības SIA „Labiekārtošana-D”.

Ja konkurss noslēgsies veiksmīgi, līgums tiks noslēgts uz 3 gadiem, un šajā laikā firma no pilsētas teritorijas izvedīs apmēram 90 tūkst. tonnu atkritumu. Līgums paredz pašvaldības tiesības uzlikt naudas sodu par konteineru nesavlaicīgu nomaiņu vai izvešanas kārtības neievērošanu. Pēc vicemēra domām, tas stimulēs firmu strādāt labāk.



Написать комментарий