Vēršas Eiropas tiesā par divvalodību atbalstījušo deputātu neatklāšanu

foto: lvportals.lv
foto: lvportals.lv

 “Vienotības” biedrs un politologs Gatis Puriņš vērsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā saistībā ar Latvijas valsts institūciju rīcību, viņaprāt, slēpjot to deputātu vārdus, kuri 2012.gadā parakstīja grozījumus Satversmē, kas paredzēja ieviest Latvijā divvalodību.

"Deputāti ir publiskas valsts amatpersonas, kuras nedrīkst slēpt savu darbību likumdošanā", viņš norāda. "Kad sūdzību pieņems, tieslietu ministrei būs jāskaidro Cilvēktiesību tiesai, kāpēc Latvijas valsts slēpj latviešu valodas pretinieku vārdus."

Viņš skaidro, ka Centrālā Vēlēšanu komisija (CVK) atteica izsniegt informāciju par to, kuri deputāti parakstīja 2012. gada likumprojektu. CVK arī informējusi, ka tai nav zināms, kuri cilvēki ievēlēti par Saeimas un pašvaldību deputātiem, kā arī, ka likumprojekta parakstītājus neesot iespējams izpaust, jo, iespējams, datoru cietie diski ar datu bāzi ir sadauzīti lauskās ar āmuru, apgalvo Puriņš.

Viņaprāt pilnvaras pārkāpusi arī Administratīvā rajona tiesa, kura ir vienīgā tiesu instance, kas Latvijas Republikā izskata informācijas atklātības lietas pēc būtības un kura atteikusies gūt pierādījumus tam, ka informācija i ir Centrālās Vēlēšanu komisijas rīcībā, gūt eksperta atziņas par to, ka no divām datu bāzēm – deputātu datu bāzes un parakstu vākšanas datu bāzes – pieprasīto informāciju iespējams gūt dažu sekunžu laikā. Tāpat tiesa esot atteikusies nopratināt liecinieku, kurš varēja liecināt par nelikumīgām darbībām ar dokumentiem un datiem CVK.

Puriņš uzsver, ka Satversmes 100.pants līdzīgi kā Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 10.panta pirmā daļa paredz ikvienam "tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju".
 


Написать комментарий